Откриха начин да забавим времето, когато сме в отпуск

17878
Откриха начин да забавим времето, когато сме в отпуск

© pixabay.com

Всеки един от нас е забелязвал как по време на отпуска времето буквално лети. В същото време в офиса минутите текат бавно и печално. Трагедия. Добрата новина е, че е намерен начин това състояние да се промени. Вече е възможно да направим по-продължителни почивните дни, а работните – мимолетни.

Американски неврофизиолог и автор на бестселъри и есе, озаглавено „Мозък: Вашата лична история”, „Времето на мозъка” и т.н., смята, че това е напълно възможно.

В случая ще мамим своя мозък. Просто трябва да знаем как.


Възприятието за време, както и зрението, са съставляващи на мозъка и с тяхна помощ може да се манипулира лесно. Всички знаем за съществуването на оптически илюзии. Благодарение на тях предмети и изображения изгледат по различен начин. По-малко известен е светът на времевите илюзии, казва Илгман.

Тези илюзии изкривяват възприятието на човека за време. Те могат да бъдат провокирани от различни преживявания и занимания, дори с психоделични вещества. Особено чрез тях.

Иглман преди време е тествал своята теория за възприятие на времето, хвърляйки хора от покрива на 15-етажна сграда. Както се досещате, доброволците падали в обезапосателна мрежа. След преживения опит „летците” трябвало да оценят продължителността на своя полет. Оказало се, че субективната представа за времето, прекарано в свободно падане, средно с 1/3 превишава реалното време.

Така, когато човек изпитва нещо необикновено, ужасяващо или развълнуващо, то неговото възприятие за време се забавя. Това е парадокс, който се потвърждава от много изследвания.

Как да се насладите на ваканцията, когато трябва и да работитеДобрата новина е, че можете да си почивате и да се отпуснете, докато от време на време отговаряте на имейли

Иглман обяснява, че по време на този стресов процес в мозъка се активизира бадемовидното тяло, което „кара” сивото вещество да се съсредоточи върху настоящата ситуация – независимо дали е падане от покрив или приземяване на самолет в лошо време.

Спомените в този момент се трупат във вторичната памет, която има голям обем и продължителност на съхранение. Поради това в ужасяващи обстоятелства мозъкът може да нареди спомените така, че те да са по-мощни и ярки. При повторно „възпроизвеждане” спомените са такива, че една секунда може да продължава доста по-дълго.

Никой не спори, че нашето съзнание умее „да манипулира времето”. Поради това, за да удължите ваканцията, поставяйте се в непознати обстоятелства и отделяйте повече внимание на съпътстващите преживявания.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg