Паника на Уолстрийт -част 1

1067
Паника на Уолстрийт -част 1

Нюйоркската фондова борса, основана през 1972 г., от 1918 г. става най-голямата финансова платформа в света. Според изчисленията на Meryl Lynch печалбата й от финансовите пазари е около 10.4% от цялата годишна такава. Тази величина обаче никога не може да бъде постоянна.Б орсовите крахове на Уолсрийт възникват твърде често.

Краховете на Уолстийт не са просто крахове на една борса- те са засягали не само икономиката на САЩ, но и тази на целия свят, били са прецедент и учебник за всички други.

1857
Банката Ohio Life Insurance and Trust Company от три десетилетия работи успешно и дори част от финансовите активи на федералните власти на Охайо се държат в нея. Паниката настъпва през 1857 г., когато инвестиционното подразделение съобщава за необходимостта от прекратяване на всички операции заради рекордните загуби от инвестиции в селското стопанство. Цените на акциите падат за един ден с рекордните по това време 8-10%, за година спадът е 45%.Ohio Life Insurance and Trust Company е първият знак за последвала криза заради отказа на Европа от закупуване на американска пшеница и царевица.

1869
Герои на тази история са легендарните спекуланти Джей Гулд и Джеймс Фист от "златната епоха" на американския бизнес. Първият е един от основателите на Бродуей, а вторият- някогашен собственик на Western Union.

Тогавашният президент на САЩ Улис Грант води активна парична политика, насочена към намаляване на наличните пари и увеличаване на златните резерви (след като по време на Гражданската война се натрупат много необезпечени долари).

Гулд и Фист купуват злато с надеждата да го продадат на държавата. За да разберат кога Грант ще обяви мащабната покупка, те наемат за консултант неговия зет Абел Корбин. Оттам версиите се различават, но е факт, че в момента, когато златото достига рекорден максимум, Грант издава заповед за продажба на част от златните запаси и цената се срива.

Много финансисти, подлъгани от Гулд и Фист, се разоряват. Случаят е известен под името "Черният петък".

1873

Най-голямата за времето си финансова компания Jay Cooke & Company обявява банкрут след неуспешни инвестиции в железопътни компании. Шокът на борсата е огромен, като се има предвид, че Джей Кук е фактически основен заемодател на САЩ по времето на Гражданската война.

През 1970 г. Кук разполага със състояние от 3 млрд., които влага често и в рисковани операции. След неговия фалит борсата за първи път преустановява работа за 10 дни. Сътресенията обхващат и борсата в Европа.

1907
Година по-рано борсовият индекс Dow Jones за първи път в историята си достига 100 пункта. Причина за кризата и последвалата дълговременна рецесия става Knickerbocker Trust (по това време една от най-големите банки в страната, погълната през 1988 г. от Bank of New York), която фалира след поредица от спекулации на пазара на суровини.

Още по-мащабни последици са избегнати само благодарение на финансовата помощ на Джон Морган. Той възпрепятства затваряне на борсата и за около 15 минути успява да събере 25 млн. долара (голяма част от които от собствените си пари), които влива на пазара, за да се избегне криза с ликвидността. След това събира водещите банкери за договаряне на съвместни действия и дори организира богослужение, на което отиват брокери от Уолсрийт.

Въпреки това между януари 1907 и ноември 1908 г. акциите, влизащи в Dow Jones, губят 48% от стойността си. Като благодарност към Морган щатското правителство си затваря очите за негова покупка на железопътна компания в противоречие с антимонополното законодателство.

В резултат от този скандал през 1913 г. е създаден Федералният резерв на САЩ. А икономистът Уестли Мичъл извежда знаменитата си теория за деловите цикли, според която след икономическия спад винаги следва възход и обратното.

1914.

Началото на Първата световна война преустановява работата на нюйоркската борса. На всички борсови пазари цари хаос, а най-много страдат финансовите инструменти, емитирани от държавите участници във войната.

Резултатът е налице през 1918 г.: Ню Йорк става новата финансова столица на света, измествайки Лондон. А американските финансисти стават кредитори на цяла Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg