Първични емоции и хормони движат пазарите

1638
Първични емоции и хормони движат пазарите

Първични емоции, овчи манталитет или неконтролируем приток на хормони са част от невидимите сили, които може да надуят или на спукат финансовия балон.

В класическата икономическа теория цените на пазарите би трябвало да зависят от рационалните решения, вземани от хора, имащи достъп до цялата налична информация,заяви за АФП Дейвид Тъкет от отдела за психоанализа на Лондонския университетски колеж.

Според него това схващане е напълно погрешно, защото пазарите се управляват от човешки същества. Когато една сделка се очертае, инвеститорите най-напред проявяват въздържаност и нежелание да се хвърлят в непознати води. Едва когато си създадат впечатлението, че техни съседи или колеги забогатяват, купувайки дадени акции, те следват течението.

С нарастване на печалбите те все повече се увличат, убедени, че са открили добрата възможност да печелят лесно пари. И тогава, заслепени, много инвеститори не усещат първите тревожни сигнали за обрат в ситуацията. А когато вятърът се обърне, те най-често си мисля, че това е краткотрайно явление и че цената на техните акции отново бързо ще тръгне нагоре. След това, ако сривът продължи, отрицанието отстъпва място на страха, а след това на паниката.

Джон Коутс, изследовател от Университета в Кембридж и бивш брокер в инвестиционната банка Голдман Закс и в Дойче Банк в Ню Йорк, доказва с опит, че колебанията на борсата нарастват под влияние на телесните хормони. По време на Интернет балона той с удивление наблюдавал как брокерите проявяват симптоми на лудост, изразяващи се в усещане за всемогъщество, състояние на крайна възбуда и ограничена нужда от сън.

Заедно с Джо Хърбърт от Центъра за рехабилитация на мозъка в Кембридж Коутс вземал два пъти дневно проби от слюнката на 17 посредници от брокерска фирма в лондонското Сити, за да измерва концентрацията на два хормона. Двамата установили, че нивата на тестостерон - хормон, свързван с агресивността при мъжете, се увеличава, когато борсовите курсове вървят нагоре. Когато тръгват надолу - обратно, увеличават се нивата на кортизол - хормон, който помага за справяне със стреса.

Докато тестостеронът увеличава доверието в самия себе си и следователно склонността да се поемат рискове, опитите върху животни разкриват, че във високи дози и за дълъг период от време той вреди на способността за преценка.

От своя страна кортизолът може да има на първо време благотворен еуфоризиращ ефект, но след две седмици при наличие на високи нива този хормон може, обратно, да подкопае вярата в себе си и да увеличи страха от риск, твърди Коутс. Заключението на учения е ако мъже и жени на по-зряла възраст работят в борсовите зали, решенията там вероятно ще се вземат по-спокойно и в по-дългосрочна перспектива.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg