Първият плаващ град в света

46976
Първият плаващ град в света

В Тихия океан, недалеч от бреговете на остров Таити, след 2 години се планира построяването на първия в света плаващ град, който ще разполага с всичко необходимо. Ако подобен план ви се струва прекалено амбициозен, съветваме ви да се запознаете по-обстойно с днешния материал.

Правителството на Френска Полинезия е подписало договор с института Систейдинг в Калифорния, който предвижда началото на строителството на град през следващите 2 години.

Този план може да ви се стори доста амбициозен, но неговите разработчици смятат, че частично независимите градове може да се превърнат в идеално място за нов начин на управление и агротехнически методи.

В продължение на последните 5 години специалисти от Систейдинг, заедно с основателя на PayPal Питър Тил, са разработвали дизайна на постоянни иновационни плаващи населени пунктове.

Такъв проект, по мнението на разработчиците, ще постави началото на изпълнението на „8 морални задължения“: да се обогатят бедните, да се излекуват болните, да се нахранят гладните, да се почисти атмосферата, да се живее в хармония, да престанат войните, да се снабди целият свят с енергия и да се построят плаващи населени пунктове.

Френска Полинезия включва в себе си 118 острова в южната част на Тихия океан. Местното правителство е заинтересовано от проекта, тъй като покачването на нивото на водата ще провокира изчезване на островите.

В договора са указани 2 основни пункта, които организаторите са длъжни да изпълнят, за да се разреши строителството:


1. Проектът трябва да се отрази положително върху местната икономика;

2. Плаващият град не трябва да вреди на околната среда.

Освен това проектът трябва да бъде одобрен от Франция.

Плаващият град ще бъде снабден с ферми, медицински центрове и изследователски лаборатории, а също така и с електроцентрали, които ще произвеждат енергия по екосъобразен начин.

Строителството на всяка платформа се оценява на 15 милиона долара, а целият проект възлиза на 167 милиона долара.

Целият град ще представлява мрежа от 11 правоъгълни и 5 петстранни платформи. Всяка една от платформите ще бъде дълга 50 метра, а сградите и жителите ще бъдат защитени с 50-метрови странични стени.

Всички платформи ще бъдат изработени от укрепен цимент, способен да издържи през следващите поне 100 години. Сградите ще бъдат на 3 етажа с тераси.

Предвидено е в новия плаващ град да живеят между 250 и 300 души.

15 удивителни факта за невероятния остров на подправките Архипелагът Занзибар е поредица от острови в Индийския океан, разположени на около 25-50 км от континенталната част на Танзания

Ще има морски биолози и инженери, специалисти по аквакултура, юристи по морско право, лекари-изследователи, служба по безопасност, инвеститори, специалисти по околна среда и деятели на изкуството от цял свят.

По време на бури хората на платформите ще бъдат по-добре защитени от тези на земята.

По думите на работниците от института, хората в плаващия град ще могат да си избират правителство. Така, ако има няколко плаващи града, всеки един от тях ще има собствено правителство.

Към 2050 г. институтът планира да бъдат създадени няколко платформи, а след това и няколко съединени помежду си платформи, способни да поберат десетки милиони хора, живеещи в описаните идилични мегаполиси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg