Пътуваме повече, но на по-кратки разстояния

968
Пътуваме повече, но на по-кратки разстояния

© Pixabay

Броят на превозените пътници у нас нараства, но за сметка на това намалява разстоянието, на което те пътуват.

Броят пътници, разчитащи на всички видове транспорт в България, отчита ръст от 2.6% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година, докато извършената работа намалява с цели 13%, сочат данните на Националния статистически институт.

Извършената работа се изчислява на база превозването на един пътник на дистанция от един километър. Така спадът от 13% в извършената работа означава, че пътниците у нас използват различните видове транспорт, за да пътуват на по-кратки дистанции спрямо същия период на миналата година.

Броят на превозените пътници конкретно от сухопътен транспорт през първото тримесечие на 2017 г. е 117. 5 млн., или с 0.1% по-малко спрямо същия период на предходната година. Това се дължи на по-малкия брой превозени пътници при международните превози. При автобусния транспорт се наблюдава увеличение от 0.1%, докато при железопътния е регистрирано намаление с 4.9% на годишна база.

През първото тримесечие на 2017 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа - съответно с 4.78 хил. пътници и 1. 241 млн. пътниккилометра. Увеличението се дължи основно на по-големия брой превозени пътници при международните превози на речния и морския транспорт.

През периода януари - март 2017 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 69. 094 млн. пътници, или със 7.6% повече спрямо същия период на предходната година. Увеличение е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при трамвайните превози - 12.0%.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също бележи ръст от 26.3%, в резултат на по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от метрополитена, която се радва на разширение благодарение на новите метростанции.

През първото тримесечие на 2017 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 33. 445 млн. тона, или със 7. 094 млн. тона повече спрямо съответното тримесечие на 2016 г., като увеличение се наблюдава при всички видове сухопътен транспорт.

Извършената работа нараства с 8.0% спрямо същия период на 2016 г., като увеличението се дължи на по-голямото средно превозно разстояние при вътрешните превози.

Превозените товари от речния и морския транспорт през първото тримесечие на 2017 г. нарастват с 40.6 хил. т спрямо съответното тримесечие на 2016 г., в резултат на по-голямото количество превозени товари от морския транспорт.

Същевременно извършената работа намалява с 59.8 млн. ткм и достига 256.0 млн. ткм поради по-малкото разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...