Печатаме евро банкноти у нас

2957
Печатаме евро банкноти у нас

© ЕЦБ

В България ще могат да се печат евро банкноти. Това стана възможно, след като съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери „Печатницата на БНБ“ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка за отпечатване на евро банкноти, съобщават от БНБ.

Така съвместното дружество вече има право да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната за производство на евро банкноти.

Съвместното дружество се появи през 2013 г., когато в Печатницата на Българската народна банка влезе като мажоритарен собственик френската печатна компания „Франсоа Шарл Обертюр Груп“, чрез свое дъщерно дружество.

От 2013 г. досега дружеството е успяло да премине успешно трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет, и условия на труд и опазване на околната среда.

Банкнотата от 50 евро на кирилица влиза в обращениеОт 4-ти април новата банкнота с надпис 50 евро на кирилица влиза в обращение, съобщават от Европейската централна банка.

За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нарасна от 60 милиона на 1 милиард.

Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg