Пет безспорно популярни митa за България

1437
Пет безспорно популярни митa за България

Дебат за България възникна на страниците на белгийското издание EurAktiv. Повод за полемиката стана статия на изданието, озаглавена: "Източна Европа се бори за връщането на работниците си" ("Eastern Europe struggles to bring back its workers"), публикувана на 12 юни.

Според изданието страните в Източна Европа, най-вече България и Румъния, развиват стратегии за връщане на квалифицираните си работниците, предпочели да работят в чужбина заради по-високото заплащане. Според икономистите средствата, които имигрантите от България и Румъния изпращат в своите страни, се равняват на преките чуждестранни инвестиции, които влизат в страната за същия период от време.

Двете страни започват да изпитват все по-належаща нужда от връщане на работниците, пише изданието. Румъния се опитва да накара своите работници от Италия и Испания да се завърнат, организирайки джобфеъри, докато България удвои заплащането на медицинските работници. София се опасява от възможността да не успее да усвои европейските фондове заради липса на квалифицирани кадри.

Изданието публикува читателско писмо на българин, озаглавено: "Млади хора, не се връщайте в България", в което България е представена като страна, състоянието на трудовия пазар на която е критично. Това писмо провокира реакция от Ирландия, в която се опровергават пет безспорно популярни мита, заявени и в писмото на българския читател на EurAktiv.

1.България е малка страна, почти без потенциал за добро икономическо развитие.
Фактите: България притежава една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Икономическият растеж на страната за 2006 г. е 6.2%, за 2007 г.-5.7%, като прогнозите за тази година са за запазване на растежа от 2007 г. Този растеж е изключителен, когато се сравни с останалите страни в ЕС и с глобалния икономически климат.

2. Има отлив на чуждестранни инвестиции.
Реалността: България е основна страна за преки финансови инвестиции. Това се дължи не само на по-евтината цена на труда, но и на високообразованата работна ръка и стратегическото географско положение на страната. Компании като Microsoft, GlaxoSmithKline, SAP, AIB, Monsanto и много други работят в България. Има сериозни инвестиции в сектора на недвижимите имоти и туризма.

3. Всички Западни страни наложиха ограничения за българите.
Фактите: Великобритания и Ирландия са единствените страни с ограничения за българските работници. Глупава и ненужна мярка, но въпреки това съществуваща. Мнението, че това се прилага във всички стани на ЕС, е просто илюзия.

4.Заслужава си повече да отидеш в Африка, отколкото да се върнеш в България.
Африка е континент, а не страна. Това е голямо, обширно понятие и не съм сигурен България, Африка или и двете, трябва да бъдат обидени с това твърдение.

5.ЕС се провали в България.
ЕС едва започна работа в България и вероятно ще постигне значителни промени и развитие. Много страни се присъединиха към ЕС в по-лошо положение от България, например Ирландия през 1973 г. Тероризмът, корупцията и организираната престъпност тогава са фрапантни.

Авторът е ирландец, който заявява, че работи и има наблюдения над ситуацията в България. Той споделя мнението, че страната изпитва сериозни трудности, но познавайки развитието на собствената си страна, очаква по-добри перспективи за София.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

иралндец от БГ
# 0
15:05 | 10 May 2009
по т.1. единственият ръст е в строителния бранш и то най-вече с цел бърза реалиизация на печалба. по т.2. това е валидно ама за съжаление за Румъния, защото всички регионални центрове на тези фирми бяха пъровначално разположени в БГ, а след това изнесени в Румъния. по т.3. Всички страни от ЕС, използвайки кризата, продължиха сроковете за забрана на работа за новите Евро страни. Имам преки наблудения от Холандия, която е една либерална страна в това отношение. по т.4. имам приятели които от 20 години са в Африка -тръгнаха от Зимбабве, сега са в ЮАР и за съжаление не мислят да се връщат в България. по т.5. Дано не стане, ама се съмнявам - нашата роля за сега е да станем бежански лагер за т.н. Трети свят ( преди и ние се водихме към него!) т.е. гето , което е далече от Централна и Западна Европа. Съгласен съм с мнението на ирландеца , но нас ни управляват хора , чието мислене се оформило през 1973 година и ... Боже пази БЪЛГАРИЯ!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg