Петролът продължава с рекордното си повишение - достига над 108 долара за барел

488
Петролът продължава с рекордното си повишение - достига над 108 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол регистрираха нов исторически максимум вчера, след като приключиха търговията си на щатските пазари с повишение от 2.75 долара до ниво от 107.69 долара за барел с доставка през април.

Моментно през деня ценната суровина отбеляза най-висока стойност от 108.21 долара за барел суров петрол.

По време на азиатската си търговия петролът отбеляза известно понижение, като загуби 21 цента от стойността си до ниво от 107.69 долара за барел.

Силно повишение регистрира цената на суровината от началото на годината, когато стартира при ниво от 87 долара за барел, като то възлиза на значителните близо 23%.

Така черното злато се превърна в една от най-доходоносните инвестиции от началото на годината, на фона на силното понижение на световните индекси за посочения период.

Поскъпването на петрола и останалите суровини се подкрепя до голяма степен от поевтиняването на долара, както и повишаващата се инфлация.

Много големи инвестиционни фондове повишават нетните си дълги позиции в петрол, което е друг фактор за силното повишение в цената му.

Очакванията за по-нататъшно намаляване на лихвите в най-голямата световна икономика - за стимулиране на ръста на икономиката, предопределят поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути.

На фона на рекордното поскъпване при цената на петрола, разнопосочно се търгуват останалите петролни продукти. Фючърсите на отоплителното гориво се повишиха с 0.16 цента до ниво от 2.975 долара за галон с доставка през април, докато тези на бензина загубиха 0.5 цента от стойността си до 2.7099 долара за галон.

В Лондон цената на петрола тип брент се запази без съществено изменение при 104.16 долара за галон.

По-нататъшна яснота относно бъдещото движение при цената на суровината най-вероятно ще се внесе след изнасянето на данните за запасите на петрол и петролни продукти по-късно през седмицата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg