По колко часа на ден трябва да работим?

6679
По колко часа на ден трябва да работим?

По колко часа на ден сте в офиса? Когато имате много задачи за изпълнение, често не забелязвате как времето лети.

Всъщност, според едно проучване от януари 2016 г., 67.3% от близо 40 млн. служители на Филипините работят повече от законоустановената 40-часова работна седмица. 23.2% от тях работят над 49 часа седмично.

Това може да ви се струва приемливо, стига срещу допълнителната работа да получавате повече пари. Но... Според едно научно изследване преминавате границата на здравословното.


Изследване, публикувано в Американското списание по епидемиология, разкрива, че над 8 часа работа дневно повишават риска от здравословни проблеми. Този навик дори може да ни коства живота.

Когато редовно работим повече от 8 часа дневно, повишаваме нивото на стреса. По този начин нарушаваме хранителния си режим, изпитваме проблеми със съня и кръвното налягане се повишава. Рискът от сърдечно-съдови болести се повишава.

Мислите, че сте по-продуктивни, когато работите в продължение на дълги часове без прекъсване? Помислете пак.

В един експеримент на Draugiem Group изследователи установяват, че 10% от служителите, показващи най-висока продуктивност, дори не работят по 8 часа дневно. Те си взимат по 17 минути почивка на всеки 52 минути работа.

Професор Джон Трогакос от Университета в Торонто отбелязва, че всеки разполага с ограничено количество психологическа енергия и мозъчна сила.

Всички наши усилия да контролираме своето поведение, да се представяме и да се фокусираме ни костват психологическа енергия, допълва професорът.

Щом тази енергия се изчерпи, качеството на работата ни спада, независимо какво правим, заключва той.

Изводът от всичко дотук: правете почивки и не се заседявайте на работа повече от 8 часа дневно. Имате живот, който си заслужава да живеете извън офиса!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg