По лицето може да се разпознае богат или беден си

24462
По лицето може да се разпознае богат или беден си

© pixabay.com

Дали успехът в живота има пряка връзка с щастливото изражение на лицето, по този въпрос поразсъждаваха психолози от университета в Торонто.

Тяхно изследване показа, че хората могат достоверно да определят дали един човек е беден или богат, само като погледнат негова снимка. Оказало се, че социалното положение се отгатва дори по неутрално изражение на лицето.

Психолозите смятат, че социалното положение „се отпечатва“ върху лицата на хората и новопридобитите черти може в някаква степен да са пророчески по отношение на възможностите, които се откриват пред хората.


Емоциите, преживени в тийнейджърска възраст или юношеството, се превръщат в „маска“ на лицето, която не изчезва до края на живота им, дори ако мускулите на лицето се намират в покой, пише Science Daily.

За да изяснят този въпрос, психолозите са взели като основа средният годишен доход на едно канадско семейство. След това са подбрали доброволци, в чието семейство средният годишен доход е малко по-нисък от средния или пък по-висок от средния.

Всички участници в изследването били фотографирани. След това снимките били дадени за преглед от контролна група участници. Освен снимки, „на експертите“ не била дадена никаква друга информация.

Групата от наблюдатели били помолени чисто интуитивно да оценят финансовото състояние и социалното положение на всеки от фотографираните. Оказало се, че участниците в изследването умеели да определят кой човек в какво семейство принадлежи – бедно или богато. Точността била до 53%.

Близо 1/4 от населението у нас живее в бедностБлизо 1/4 от гражданите на България живеят под линията на бедността, сочат данните на Националния статистически институт за 2016 година

Психолозите обясняват това с факта, че хората са достатъчно „тренирани“ в разпознаването на лица – атропоморфизмът им помага да виждат лица в облаци, предмети, да „отгатват“ емоциите на животните“ и т.н.

Тези подсъзнателни механизми може да не се поддават на разбиране, но те прецизно помагат на наблюдателния човек от пръв поглед да оцени положението на непознат или събеседник.

Трябва да уточним, че в изследването са взели участие хора на възраст от 18 до 25 години.

Учените предстои да проведат ново проучване, в което ще има и по-възрастни представители. Така те ще разберат доколко в мимиката на хората се запазват чертите на бедността и богатството.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ходете на Училище
# 0
13:08 | 2 August 2017
Това означава, че си е чисто налучкване. При достатъчно голяма извадка резултата ще е точно 50%.
Простите водят
# 1
23:07 | 30 July 2017
Точност 53% Какво означава това? Че в 47 от 100 случая, "преценяващите" са "преценили" погрешно.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg