Познатият и непознат Google

1176

Тази година интернет гигантът Google празнува своята десетгодишнина. Ето накратко и начинът, по който компанията се развива през годините през погледа на Fortune:

1998 г.:
Лари Пейдж и Сергей Брин приемат чек на стойност 100 000 долара от съоснователя на Sun Mycrosystems Анди Бехтолсхайм и основават Google Inc. на 7 септември. Завършилите университета Stanford Пейдж и Брин работят в продължение на шест месеца от гараж в предградията на Менло Парк, Калифорния.

Знаете ли, че: Google хоства първия си център за данни в малка стая под наем.
Служители: По-малко от 10.

1999 г.:
AltaVista, Excite, Lycos и Yahoo доминират търсенето в интернет, но Google набира 25 млн. рисков капитал в първия си опит, което оценява start-up компанията на 100 млн. долара. Google се изнася от гаража в офис сграда в центъра на съседния Palo Alto.

Знаете ли, че: Първоначално логото на Google завършва с удивителен знак.
Служители: По-малко от 50

2000 г.:
Google индексира повече от един милиард интернет страници, за да стане най-голямата търсачка в света. През юни Yahoo сключва четиригодишна сделка с Google, която става нейна основна търсачка – фаталнно решение за Yahoo, която изчаква до 2002 г. преди да започне да инвестира мащабно в собствена технология за търсене. През октомври същата година Google пуска AdWords, която продава текстови реклами встрани от резултатите от търсенето.

Знаете ли, че: Google прави първия си пробив в мобилните технологии като пуска търсачката си за така наречените палм компютри.

Служители: По-малко от 150

2001 г.:
Ерик Шмид заменя съоснователят Лари Пейдж като CEO през август. Преди това Шмид е бил четири години CEO на производителя на софтуер Novell; преди това пък е бил директор по технологиите в Sun Microsystems. Компанията отчита печалба за първи път.

Знаете ли, че: Google пуска спелчек-а “Did you mean?”
Годишни приходи: 86.4 млн. долара
Печалба: 6.99 млн. долара
Служители: Около 250

2002 г.: Google продължава да процъфтява дори и след като спукването на дотком балона унищожава множество интернет компании. Главният оперативен директор на AOL Time Warner Боб Питман нарича Google "годподстващият шампион на онлайн търсенето", а AOL заменя технологията Overture с тази на Google. Нова версия на AdWords, която ще се окаже мултимилиарден джакпот, позволява на рекламодателите да отправят оферти по ключови думи, за да определят къде да се появават рекламите им на страниците с резултатите от търсенето.

Знаете ли, че: Yahoo сваля логото на Google от страницата си.
Годишни приходи: 439 млн. долара
Печалба: 99 млн. долара
Ръст на приходите: 409%
Служители: Около 500

2003 г.:
Възползвайки се от успеха на AdWords, Google представя AdSense през юни, за да доставя реклами на трети страни. И докато служителите празнуват пускането на AdSense слуховете за IPO се засилват и анализаторите оценяват, че компанията може да струва до 25 млрд. долара.

Знаете ли, че: Microsoft в отчаяните си опити да влезе в бизнеса с интернет търсенето за кратко обмисля оферта да закупи Google.
Годишни приходи: 1.47 млрд. долара
Печалба: 106 млн. долара
Ръст на приходите: 234%
Служители: Около 1 300

2004 г.:
С най-дългоочакваното технологично IPO от това на Netscape, Google става публична компания на 19 август при цена от 85 долара на акция. До края на годината книжата на компанията се оскъпяват до 195 долара за брой. Компанията пуска популярната си услуга Gmail. Социалната мрежа Orkut също дебютира, но не успява да набере достатъчно скорост, както и сайтът за онлайн пазаруване Froogle преди нея.

Знаете ли, че: CEO-то на Google Ерик Шмид нарежда срещите да започват седем минути след започването на часа, тъй като в някои колежи така се провеждат занятията.

Годишни приходи: 3.19 млрд. долара
Печалба: 399 млн. долара
Ръст на приходите: 118%
Служители: 3 021

Заедно с разрастването на Google конкуренцията му с Microsoft и Yahoo също се ожесточава. Google предоставя персонализирани заглавни сраници, които се конкурират директно с Yahoo и MSN. Google също така се сблъсква в съда с Microsoft като обектът на спора е наемането на бивш служител на софтуерния гигант да управлява оерациите на Google в Китай (случаят приключва успешно за Google като служителят остава на работа в компанията).

Знаете ли, че: Една четвърт от служителите на Googleработят извън САЩ.
Годишни приходи: 6.14 млрд. долара
Печалба: 1.47 млрд. долара
Ръст на приходите: 92.5%
Служители: 5 680

2006 г.: В опитите си да разшири платформата си Google плаща 1.65 млрд. долара за най-голямата си покупка досега - YouTube, 18-месечен сайт за обмяна на видео клипове основан от Стивън Чен и Чад Хърли. Google също така сключва тригодишна сделка на стойност 900 млн. долара, за да пуска текстови реклами в социалната мрежа MySpace, която е собственост на News Corp.

Знаете ли, че: Google е добавен като дума в речниците Oxford English и Merriam-Webster.
Годишни приходи: 10.6 млрд. долара
Печалба: 3.08 млрд. долара
Ръст на приходите: 72.8%
Служители: 10 674

2007 г.:
Google оглавява класацията на Fortune за най-предпочитана компания за работа, благодарение на невероятни странични придобивки за служителите и акции, чиято цена достига рекордните 741 долара за брой през ноември. Въпреки това започва масово напускане на висши служители на компанията след като Гокул Раджарам, наричан още Кръстникаът на AdSense, напуска, за да основе своя компания. Още няколко висши служители напускат Google след това в посока Facebook.

Годишни приходи: 16.6 млрд. долара
Печалба: 4.2 млрд. долара
Ръст на приходите: 56.5%
Служители: 16 805
Google се впуска в конкуренция с Microsoft на множество фронтове. Търсачката приключва придобиването на стойност 3.1 млрд. долара на сървъра за реклами DoubleClick, компания, която CEO-то на Microsoft CEO Стив Балмър също искаше. Google подписва и споразумение с Yahoo, което Microsoft също искаше. През септември Google предизвика Internet Explorer на Microsoft със собствен браузър наречен Chrome. Google също подготвя и пускането на мобилна оперативна система наречена Android.

Знаете ли, че: Международните приходи на Google за 2008 г. са на път да надхвърлят тези в САЩ за първи път.
Приходи: 10.6 млрд. долара (първата половина на 2008 г.)
Печалба: 2.56 млрд. долара (първата половина на 2008 г.)
Ръст на приходите: 39% (за цялатa 2008 г. според прогнози на Thomson Financial)
Служители: 19,604 (към 30 юни)

Още по темата:

Google е изправен пред важни предизвикателства на десетата си годишнина


 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg