Известният френски шеф Себастиен Брас, чийто ресторант притежава 3 звезди Мишлен, иска да се откаже от тази чест, поради голямото напрежение.

Майстор-готвачът е спечелил 3-те звезди Мишлен през 1999 година чрез ресторанта си Льо Суке, който се намира в южна Франция. Той е един от едва 27-те френски ресторанта, получили най-високата възможна оценка от 3 звезди.

Шеф Брас желае от следващата 2018 година да бъде изваден от списъка на Мишлен за да може да „започне нова глава“ от историята си.

Той споделя пред AFP, че 3-те звезди са му донесли голямо задоволство, но напрежението, че инспекторите на Mишлен, могат да дойдат всеки момент на проверка, се оказва доста тежко бреме, пише BBC.

„Инспектират те два или три пъти в годината, човек никога не знае кога. Всяко ястие, което издаваме, може да бъде инспектирано. Това означава, че всеки ден, едно от 500-те ястия излизащи от кухнята може да се окаже подложено на инспекция“, казва Брас. 46-годишният шеф се надява скоро да може да сервира ястията си без напрежението, че във всеки един момент може да се натъкне на инспектор.

„Може би ще бъдат по-малко известен, но го приемам“, добавя готвачът.

Мишлен посочват, че това е първият случай, в който френски шеф моли да бъде изваден от техния кулинарен гид, без да е предприел смяна на бизнес модела си или нещо подобно. От кулинарната библия заявяват, че ще обмислят молбата на Брас. Гидът обаче е създаден за потребителите, а не за ресторантите, така, че Льо Суке не може да очаква да бъде изключен автоматично.