Пуерто Рико гласува да бъде 51-ят щат на САЩ, но...

8360
Пуерто Рико гласува да бъде 51-ят щат на САЩ, но...

© Pixabay

Пуерториканците гласуваха за преобразуване на страната им в 51-я щат на САЩ, но празненствата засега се отлагат.

Въпреки проведения референдум, единствено Конгресът на САЩ може да вземе решение дали Пуерто Рико да стане официален щат на страната – нещо, което изглежда малко вероятно да се случи.

Към днешна дата Конгресът е много по-загрижен за огромния дълг, натрупан от островната страна. Президентът Доналд Тръмп вече ясно заяви, че няма да спасява острова, пише CNN.

Пуерто Рико има огромен дълг в размер на 70 млрд. долара, или по около 20 хил. долара на глава от населението, включително децата.

Банкрутиралата страна, която се води част от САЩ, но със собствено самоуправление, се превърна в територията, изпъкваща с най-сериозния фалит на местно ниво в историята на Америка.

„Днес ние, народът на Пуерто Рико, изпращаме силно послание към света, изисквайки равни права като американски граждани”, каза губернаторът на острова Рикардо Росело, като нарече референдума „исторически избор”.  

Росело пътува до Вашингтон тази седмица в опит да убеди Конгреса, че превръщането на страната му в 51-я щат е най-доброто решение, въпреки че не е особено ясно как това ще помогне за справяне с икономическото пропадане на Пуерто Рико.

„Няма голям стремеж за присъединяване на фалирал щат”, каза Марк Джоф, облигационен експерт, който заема длъжността директор Проучвания на политики към California Policy Center.

Дългът е само част от проблема. Пуерто Рико се намира в рецесия от почти десетилетие. Безработицата в страната е 11.5% (спрямо 4.3% средно за САЩ), а цените на имотите стремглаво вървят надолу.

С какво ще помогне превръщането в 51 щат?

Като американски граждани и към този момент, пуерториканците просто могат да си опаковат багажа и да заминат към САЩ в търсене на по-добра работа и образование. Островът вече отчита спад от 10% на населението си през последните 10 години.

Много от тези, които заминават, са добре образовани и могат лесно да си намерят работа в Тексас, Флорида или Ню Йорк. Всеки ден един лекар напуска острова, подхранвайки кризата в здравеопазването.

Преобразуването в 51-и щат ще даде на Пуерто Рико повече гласност в Конгреса и повече пари от американското правителство. Островът вече се намира под наблюдението на Фискален надзорен съвет, въведен от Конгреса на САЩ.

Един от най-големите проблеми на острова е, че получава доста по-малко средства по програми като тези, свързани със здравеопазването, в сравнение с порцията, която щеше да получава, ако бе официален щат. Превръщането в щат ще има влияние и в цените на стоките, което ще поевтинеят. Автомобилите, например, струват около 40% по-скъпо в Пуерто Рико спрямо САЩ.

Причина за това е старо правило, носещо името „Законът Джоунс” (Jones Act), което гласи, че стоките отиват първо в САЩ, след което се доставят до Пуерто Рико единствено и само от американски кораби. Това прави стоките далеч по-скъпи, отколкото ако се доставяха директно до острова от Китай, например.

Какво следва за Пуерто Рико?

Превръщането в 51-и щат няма чудодейно да реши проблемите на острова. Ето защо:

1. Пуерториканците не плащат федерални данъци понастоящем. Ако станат щат на САЩ, населението ще трябва да плаща федерален налог върху доходите си.  Това ще бъде допълнителна тежест върху обикновените пуерториканци, които така или иначе срещат затруднения да си плащат данъците с цел покриване на дълговете на страната им.

2. Това да си щат в САЩ не заличава автоматично дълговете. Официалното преобразуване в щат няма с магическа пръчка да изпари 70 млрд. долара дългове. Процедурата по фалит на острова вече е стартирана.

Това ще наложи необходимостта от споразумение между кредиторите и острова да се покрият част от задълженията, ако не и цялата сума. „Пуерто Рико вероятно ще трябва да изчисти дълга, преди да може да стане щат на САЩ”, коментира Марк Джоф.

3. Едва 23% от населението на Пуерто Рико гласува на референдума, проведен през уикенда на миналата седмица. Това, че цели 97% от гласувалите са заявили желание да станат 51-ви щат, няма толкова голяма тежест при такава ниска активност.

Ниската активност ще направи много трудна задачата на губернатора на острова да убеди Конгреса да обърне внимание на референдума.

Все пак много пуерториканци вярват, че преобразуването им в 51 щат би било добре за икономиката. „Моля се на господ да видя Пуерто Рико като 51-ви щат, преди да умра”, казва Едвин Алесиа, пенсиониран военен.

„Ние не сме представени в Конгреса, не гласуваме за президент, но всички те идват тук и взимат нашите пари, пращат ни на война”, казва той.

Повече от 1 200 млади пуерториканци, мъже и жени, са се присъединили към армията на САЩ през 2015 г., сочат данните на Министерството на отбраната. Това е около 1% от населението на острова, което е много сходен дял спрямо нововпостъпилите военни, идващи от останалите щати в Америка всяка година.

„Ние сме американски граждани, но втора класа граждани.Не ни третират като равни”, добавя Алесиа.

Припомняме, че статутът на Пуерто Рико е свободно присъединила се държава към САЩ. Действието на конституцията на САЩ е ограничено, върховната власт принадлежи на конгреса на САЩ, но територията има собствено самоуправление.

Пуерто Рико има собствена конституция, законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Връзката със САЩ се заключава в наличието на общо гражданство, валута и отбрана.

И през 2012 г. имаше инициатива за превръщане на острова в щат на САЩ, която така и не довежда до успех начинането. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас