Работата по тол системата ще започне през следващата година

2573
Работата по тол системата ще започне през следващата година

© Pixabay

При всички сценарии работата по тол системата може да започне през 2018 година, обяви регионалният министър Николай Нанков, съобщава БНТ. По думите му регионалното министерство чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разглежда жалбите срещу последния конкурс за избор на изпълнител, обявен от МРРБ. Междувременно стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди фирмите, които всеки път обжалват конкурсите за тол системата.
От трите жалби, които са заведени срещу последната процедура за тол системата, една вече е отхвърлена. Чака се Комисията да реши за другите две.

"Впоследствие има 3-дневен срок за обжалване пред ВАС, впоследствие продължаваме с процедурата - назначаване на оценителна комисия, която ще оцени съответно подадените оферти. Вече напреднахме в процедурен аспект, досега не разглеждахме оферти, до момента имаме 6 подадени оферти и след произнасяне в полза на АПИ като възложител от КЗК, ако има жалби, ще изчакаме решението на ВАС", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година.

"Работата на комисията може да бъде максимално до срока на валидност на подадените оферти, 180 дни е заложена работа на комисията, ще се съкрати значително, не повече от месец. В края на 2017-а да започне внедряването, 7 месеца е внедряването по обявени условия. 12 месеца е срокът за коригиране, ако бъдат забелязани дефекти", обясни Нанков.

Министърът заяви, че тол системата няма да обхване 85% от пътната мрежа, както се твърди, а 50% от пътищата.

"Натам ще върви предполагам АПИ. Това са и към момента анализите, които са ни предоставени на нас в МРРБ. Да няма да е в такъв голям обем, какъвто някои експерти по темата откровено спекулират", каза министърът.

Тол системата ще въведе справедливо заплащане за транзитните тежкотоварни автомобили, които сега преминават страната с еднодневна винетка от 21 лева. Очаква се първата година приходите да са с 500 млн. лв. повече.

"Ще създадем отдел със съответно финансови експерти по наистина адекватно обективно, тарифиране, за да определим какви ще бъдат цените за изминат километър на база на съответно на различните МПС спрямо техния тонаж, спрямо тяхната тежест", каза Нанков.

Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди жалбоподателите, които няколко пъти спират процедурата за тол системата, въпреки нееднократните решения на ВАС в полза на Агенцията. Мотивите са злоупотреба с право. Обмисля се и каква точно тол система да се въвежда.

"На какъв принцип ще се заложи тол системата - дали ще се предплаща на км, дали ще бъдат джипиес, уеб базирани системи, знаете, това също е подход, може да бъде интегрирана системата, но нека все пак да изчакаме комисията да отвори офертите", посочи Нанков.

По думите на министъра, през първите шест месеца на годината еднодневните винетки, закупени от ТИР-ове, са с 8000 повече спрямо миналата година. Общо през 2016-а са продадени 7 млн. винетки за 326 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg