Работодателите трябва да се грижат за депресираните си служители, излиза по-евтино от болничен

430
Работодателите трябва  да се грижат за депресираните си служители, излиза по-евтино от болничен

Според последно проучване на психолози от Националния Институт За Психично Здраве в САЩ, Харвард и United Behavioral Health, в интерес на фирмите е да осигуряват лечение на депресираните си служители и да им помогнат да превъзмогнат проблемите си и да се почувстват по-щастливи, съобщава АП.

Това би излязло на работодателя по-евтино и по-лесно, отколкото да се справят с отсъствието на депресираните си служители, които си вземат болничен всеки път когато решат, че не се чувстват добре или когато идват в офиса, но поради сериозен емоционален проблем нямат мотивация и не успяват да си свършат работата.

Проучени са били 604 работници на квалифицирани и неквалифицирани позиции в 16 големи американски компании. Между тях е имало пилоти, банкери, адвокати, шофьори, портиери и др.

Доброволците са попълнили онлайн тест, който открива знаци на депресия у някои от тях. Половината от тези служители са получили обичайното отношение, а на другата половина фирмата е оказвала активна помощ според съветите на учените.

На тези в специалната група са се обаждали лекари в неработни часове, като са ги насърчавали да посещават психотерапевт, а по-късно редовно са се обаждали, за да се интересуват как върви лечението и как се чувстват.

Когато работниците твърдо са отказвали да отидат на психотерапевт им е била предлагана такава услуга по телефона.

Тези, на които работодателят е осигурявал активно помощ, са работили средно с 2 седмици повече от другите.

Освен това 93% от служителите, които са получили помощ са били все още на същото работно място в края на годината, докато при тези, които не са получили такава, процентът е 88%. Това спестява на компанията не само пари , но и време, загубено в търсене на нови служители и обучаването им.

Те също така имат и с 40% по-добър шанс да се освободят от депресията в рамките на една година.

От това, че служителите ще отсъстват от работа по-малко и съответно ще работят повече часове, следва и по-голяма продуктивност за фирмата, като все още не е изчислено точно колко е разликата в пари, но се счита че в САЩ тя е около 1 800 долара на човек за година. Това надминава дори очакванията на учените, които преди да започнат експеримента, са считали че разликата ще бъде между 100 и 400 долара на човек.

Д-р Кен Дакуърт от Националния център за изучаване на психични разтройства и неговите колеги поддържат проектозакон, представен пред Конгреса, според който работодателите ще бъдат задължени да осигуряват на служителите си специална здравна застраховка за психично здраве.

Около 40% от служителите и в двете групи са вземали антидепресанти. 60% от тези в специалната група, обаче са получавали и помощ от терапевт.

Тези проучвания са важни за САЩ, защото в държавата все повече се увеличават случаите на депресия. Тя засяга около 6% от служителите в страната всяка година, което струва на компаниите около 30 млрд. долара от понижена продуктивност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg