Ръст в цената на петрола донесе скок в печалбата на Shell

1254
Ръст в цената на петрола донесе скок в печалбата на Shell

© flickr/EdDunens

Печалбата на Royal Dutch Shell отчете значителен ръст, благодарение на по-високите цени на петрола през тази година.

Английско-холандският гигант обяви печалби, изчислени на базата на текущите цени за доставка, възлизащи на 3.4 млрд. долара към края на първото тримесечие на тази година. За сравнение, през същия период на миналата 2016 г. печалбата бе в размер на 1 млрд. долара.  

Скокът от 55% на годишна база в цената на петрола през първите три месеца на тази година е основната причина за по-добрите финансови резултати на Shell, предава BBC.


Компанията се присъединява към конкурентите си BP, Exxon Mobil, Chevron и Total, които също обявиха по-добри от очакваните финансови резултати през първото тримесечие. 

Съкращенията на разходите за над 1 млрд. долара, осъществени през последните 3 години, както и продажбата на активи, също допринасят за по-добрите резултати на Shell. 

Изпълнителният директор на компанията Бен ван Бюрден обяви, че се планират инвестиции в размер на 25 млрд. долара през тази година за нови петролни и газови проекти.

„Продължаваме да променяме портфолиото на Shell и да трансформираме компанията”, посочва той в изявление.

Петролната и газова продукция скача с 2% през първото тримесечие на тази година - до 3.752 млн. барела. Броят на новите находища подхранва добива, като става дума за тези, намиращи се в Бразилия и Казахстан.

Печалбите от рафиниране, маркетинг и химикали също скачат с 20%, до 2.5 млрд. долара.

Инвеститорите приветстват резултатите, което доведе до ръст от 3% в цената на акциите на Shell по време на сутрешната търговия.

Саудитска Арабия купи най-голямата петролна рафинерия на САЩСаудитска Арабия вече е едноличен собственик на най-голямата американска петролна рафинерия.

Енергийните компании по света отчитат добро представяне в резултат на повишените цени на петрола.

Цената на суровия петрол скача, благодарение на страните-членки на ОПЕК, които организирано намалиха добивите в края на миналата година. Въпреки това обаче, цената на горивото отново започва да се забавя напоследък. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg