Райфайзенбанк повиши прогнозите си за икономическия растеж у нас

1020
Райфайзенбанк повиши прогнозите си за икономическия растеж у нас

© Pixabay

„За цялата 2017 г. очакваме реален растеж на БВП от 3.7% при предишна прогноза за ръст от 3.3%. Той ще бъде движен преди всичко от потреблението и в по-малка степен от инвестициите, които очакваме да останат на ниски нива поради слабо усвояване на еврофондове през годината и по-малко публични инвестиции, вследствие на  изборната ситуация, завършила с встъпване на новото правителство през май. Потреблението ще нараства благодарение на увеличаване на възнагражденията, спада на лихвените равнища и зараждащата се инфлация“.

Това посочва икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев  в най-новия месечен икономически обзор на банката, разглеждащ данните, налични към края на юни тази година.

Според последните данни на Националния статистически институт, през първото тримесечие на 2017 г. реалният икономически растеж у нас достигна 3.9% на годишна база.

„От страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху растежа отслабна, за разлика от 2016 г. Така нетният експорт, спадайки на годишна база с 1.7%, допринесе с отрицателна стойност от 3.0 пр.п. за динамиката на БВП. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализираха както крайното потребление (5.7 пр.п.), така и брутните инвестиции (0.9 пр.п.).“, посочва Калчев.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-високи стойности и най-солиден принос за растежа на БВП имаше отново секторът на услугите (3.2 пр.п.), следван от индустрията (0.7 пр.п.), докато селското стопанство очаквано за сезона беше неутрално към растежа (0.0 пр.п.).

Към април паричната статистика на БНБ отчете ръст на кредитите към фирми и домакинства с общо 4.0% на годишна база – ръст за седми пореден месец. В рамките на тази тенденция, годишният прираст при кредитите към фирмите беше 3.3%, докато кредитите към домакинствата повишиха равнището си от април миналата година с 5.2%.

Лошите и преструктурирани кредити в банковата система (без овърдрафт) останаха на високо ново от 19.5% за април, което обаче бе с 3.1 пр.п. по-ниско от април миналата година. При домакинствата тези кредити бяха 14.1% (-3.1% на годишна база), докато при нефинансовите предприятия те заемаха по-значителен относителен дял от 23.9% (-3.0%).      

През април депозитите отново бележат годишен ръст от 6.3%. За депозитите на домакинствата ръстът беше 5.6%, а за тези на нефинансовите предприятия 6.9%. „Липсата на достатъчно инвестиционни възможности в икономиката кара фирмите да държат повече средства на депозити в банковата система. Това се вижда и в слабия ръст на инвестициите в рамките на БВП“, допълни Емил Калчев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg