Rolls-Royce планира автономен военноморски кораб

1365
Rolls-Royce планира автономен военноморски кораб

© rolls-royce.com

Британската компания Rolls-Royce планира създаването на автономен военноморски кораб, предназначен за патрулиране, локализиране на мини и наблюдение на флота.

Най-голямата версия на кораба е с дължина 60 метра и възможност да плава 100 дни. Плавателното средство може да вдигне скорост до 25 възела, което означава, че разстоянието, което може да изминато с него, възлиза на 3 500 морски мили, пише TechCrunch. 

Компанията залага на бъдещето, където големите, оперирани от хора кораби, ще работят в синхрон с по-малки автономни лодки. Автоматизацията има потенциал да съкрати разходите, както и да подобри сигурността.

Въпреки тези твърдения, изниква въпросът какво би се случило при неизправност, ако няма хора на борда. Rolls-Royce посочват, че за тях е приоритет създаването на техническа система, която ограничава евентуалните повреди.

С други думи, компанията планира да внедри система, която създава условия за предсказуема и дистанционна поддръжка от разстояние, чрез машини, които да бъдат обучени да прогнозират евентуалните проблеми.

Проектът е снабден със соларни клетки, които генерират енергия, удължаваща времето, в което плавателният съд се намира в режим на готовност. Корабът разполага с напълно електрическа система за задвижване. 

Автономните кораби не са нещо ново. DARPA, съвместно с Leidos, работят по проект за автономен кораб, който тихо да проследява подводници. Концепцията показва, че създаването на подобно съоръжение излиза по-евтино, отколкото поддръжката на екипаж. 

Всеки автономен кораб се нуждае от сериозна защита от кибер нападения. Rolls-Royce заявяват, че обръщат специално внимание на този въпрос.

С развитието на компютърните системи и сензорните технологии, създаването на адекватна защита от хакерски атаки си остава и най-големият проблем пред подобни автономни проекти.

Засега не е ясно кой и кога би поръчал на Rolls-Royce подобен автономен кораб.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg