Роумингът падна. Колко ще плащаме все пак?

12507
Роумингът падна. Колко ще плащаме все пак?

© Pixabay

От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, няма такси за роуминг.

Това ще направи разговорите, съобщенията и интернетът в чужбина по-евтини, но не и безплатни, предупреждават експертите.

По какви тарифи ще плащаме?

Според влезлите в сила нови правила в полунощ на 15 юни, една минута разговори не може да струва повече от 3 евроцента.

SMS комуникацията е на цена от 1 евроцент, а един гигабайт от мобилния интернет може да струва най-много 7.7 евро.

Преведено в лева, максималните такси са 0.08 лв. на минута разговор, 0.02 лв. за sms съобщение и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет.

Какво се случва с безплатните минути и интернет от плановете ни?

В тарифните планове на много от нас в България влизат безплатни минути и мобилен интернет. Такива ще можем да използваме и в рамките на евросъюза, но в много по-малки размери, съобщиха мобилните оператори.

Те се изчисляват по сложна формула, в която тарифата се умножава по две и след това се дели на цената на едро. Ще дадем един прост пример: ако у нас използвате 8 гигабайта мобилен интернет, то в ЕС няма да плащате само за между 2 и 3 гигабайта.

Разбира се, изчисленията се правят на базата на тарифния ви план и най-точно може да ви ориентира мобилният оператор, на когото сте клиент. Добре е да го посетите, преди да пътувате, и да се поинтересувате за точните параметри на конкретната услуга. 

Налице са и редица ограничения за хората, които живеят в чужбина. Ако прекарате извън родната си страна повече от четири последователни месеца, мобилният оператор може да сложи надценка на предоставените ви услуги. 

Ако пък живеете в чужбина, няма да можете да използвате сим карта, закупена от родната ви страна, а ще трябва да станете клиент на местен мобилен оператор.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg