Седем въпроса, които не би трябвало да ви задават на интервю за работа

664
Седем въпроса, които не би трябвало да ви задават на интервю за работа

На интервю за работа всички се стремим да отговаряме на въпросите, които ни задават максимално ясно, като при това се опитваме да правим добро впечатление. Все пак помнете, че не сте на разпит в полицията и трябва да знаете, че има неща, за които не сте длъжни да отговаряте. Такива са някои теми от личния живот и биографията ви, като раса, религия, и т. н.

Има обаче и въпроси, които хората считат едва ли не за стандартни, а всъщност не са. Със сигурност са ги задавали и на вас и вие най-вероятно сте отговаряли. Ето някои въпроси, изброени от Askmen.com, които не могат да бъдат от значение за наемането ви на работа. Може да се изненадате, но задаването на всички изброени по-долу въпроси на интервю за работа е незаконно в САЩ (както и в повечето западноевропейски държави).

На колко години сте?
Всички сме виждали обявите, на които пише “Търсим момиче до 25 г.” - това е чиста възрастова дискриминация. Много фирми търсят млади хора, от друга страна пък, има позиции, за които по-възрастните хора с повече опит вдъхват повече доверие от един младок (напр. за лекар, хирург, преподавател). Не е законно обаче възрастта ви да е причина за това дали ще бъдете нает на дадена работа или не.

Според американското законодателство, работодателят може единствено да пита дали сте над 18 години, т. е. дали сте пълнолетни или не. Всичко други въпроси, свързани с възрастта, са не само неуместни, но и незаконни в страната на неограничените възможности.

Къде сте роден?
Дали сте от провинцията, от голям град или от малък, не би трябвало да има значение за работодателя. Също така, няма значение това дали сте имигрант, стига да имате разрешително за работа в държавата, в която кандидатствате. Ако имате такова, чуждият произход не само няма значение, но и да бъде фактор - представлява расова дискриминация.

Семеен ли сте?
Много хора дори поставят графа “семейно положение” в автобиографията си, но в повечето случаи те са неженени и го правят, защото знаят, че за работодателите това означава, че имат повече свободно време, нямат домашни задължения и няма да вземат болнични, всеки път когато детето се простуди. Всъщност това е прекалено личен въпрос и не сте длъжни да отговаряте.

Болести
Не би трябвало да ви питат за хронични заболявания или други подобни. Да ви откажат работа, заради това че сте болни от диабет, например, е дискриминация.

Консумирате ли алкохол/Пушите ли?
След като няма да консумирате алкохол на работното място, и няма да пушите в офиса (осен ако няма определени места, където това е позволено), на шефовете ви не им влиза в работата, какво правите в свободното си време.

Членувате ли в някакви организации?
Вашият живот извън офиса, както казахме, е ваша лична работа. Не може да бъдете отхвърлени като кандидати на базата на религиозни, политически и други такива убеждения.

Колко сте висок?
Да се избира служител въз основа на външен вид е незаконно. Дали сте високи, слаби или пълни няма значение, освен в някои редки случаи, когато е свързано със сигурността на изпълняващия длъжността или с изпълняването на определен физически труд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg