Щатските изпълнителни директори без заплата за изминалата година не са за съжаление

735
Щатските изпълнителни директори без заплата за изминалата година не са за съжаление

Изпълнителните директори на щатските компании с годишна заплата от 1 долар, или дори по-малко далеч не са за оплакване.

Изследване на информационната агенция AP относно възнагражденията на щатските водещи мениджъри сочи, че изплащаното им трудово възнаграждение е пренебрежима малка част от сумарното им такова, като се включат бонусите и останалите изплащани компенсации.

От 386-те изпълнителни директори на компаниите от Standard & Poor's 500, които са декларирали своите заплати в комисията за финансов надзор, месечните им заплати са представлявали едва 9.5% от сумарните им годишни възнаграждения.

За единадесетте изпълнителни директори от изследваната група, които са получили над 30 млн. долара сумарни възнаграждения за изминалата година, размерът на годишното им трудово възнаграждение е съставлявало едва 2.7% от общото такова.

Тогава изниква въпросът защо водещите мениджъри на едни от най-големите световни компании да не жертват тези 2.7% за такава добра реклама и имидж сред акционерите, че всъщност работят “за без пари”.

Изследването сочи, че изпълнителните директори с най-малки заплати са били:

- Тери Консидайн, изпълнителен директор на компанията за отдаване на апартаменти под наем - Apartment Investment & Management.

Той е декларирал нулево трудово възнаграждение, но като компенсация за своите усилия е получил опции върху акции на стойност 600 000 долара като основно възнаграждение. Сумарните средства, получени от него за изминалата година, са възлизали според АР на 4.8 млн. долара.

- Следващ в класацията е Ричард Феърбанк, президент и изпълнителен директор на финансовата институция Capital One Financial Corp., който също е с декларирана за изминалата година заплата от 0 долара, но със сумарни компенсации в размер на 18 млн. долара.

- Без заплата за изминалата година е бил и Джеймс Роджърс, президент и изпълнителен директор на Duke Energy Corp., който е получил компенсации на стойност 27.5 млн. долара.

- Изпълнителният директор на най-голямата интернет търсачка в света - Google Inc., Ерик Шмидт е получил заплата за изминалата година в размер на 1 долар. Към момента Шмидт обаче притежава акции на компанията, оценявани на 5.5 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg