Шведи превърнаха красива роза в батерия

1929
Шведи превърнаха красива роза в батерия

Шведски изследователи създадоха проводник във вътрешността на роза и направиха от нея устройство, което зарежда с енергия. За това съобщи naked-science.

„Първото свое „растение-киборг“ Магнус Йонсон и неговите колеги успяват да създадат още през 2015 г. Тогава те съумяват да направят течен полимер, достатъчно добре провеждащ ток, химически инертен и нетоксичен за растението, който не вреди на „съдовете“ на неговата ксилема“, се казва в публикацията.

Именно такова нещо представлява PEDOT – поли-3.4-етилендиокситиофен. Учените успяват да го сложат в стеблото на роза, създавайки „проводник“.

В статията, която излиза още тогава в списание Science Advances, Йонсон и съавтори разказват, че към цветето са „включени“ проводник и затвор, които го превръщат в транзистор.

Новият труд на шведските учени е публикуван в списание PNAS. В него те за първи път демонстрират своето „растение-киборг“, което има потенциал за полезно приложение.

Учените успяват да усъвършенстват PEDOT, съумявайки да разположат течния проводник в цялото растение, а не само в определени негови участъци.

Освен това новият полимер (ETE-S) демонстрира по-висока електропроводимост.

Учените забелязват, че ETE-S се натрупва в пространството между стените и мембраните на растителните клетки. Това позволява проводникът да се разглеждат като „електроди“, а тъканите на самото растение – като разтвор от електролити между тях.

Съвсем скоро iPhone ще се зарежда за 5 минутиИспанската компания Graphenano обещава към края на тази година да пусне на пазара графен-полимерни батерии, които ще имат 3 пъти по-голям капацитет, в сравнение с литиево-йонните

Съдържащата в себе си полимер роза може да се свърже с миниатюрен йонистор и се превръща в ефективно хранилище на енергия.

„Ние успяхме да презареждаме розата стотици пъти, без да губим производителност“, съобщават авторите.

По техните думи, енергията в едно цвете е напълно достатъчна, за да захранва полеви сензори за мониторинг на околната среда.

Преди новата технология да добие популярност, Йонсон и колегите му трябва да покажат, че цялата система работи и в живо растение, а не само в отрязано. Също така не бива да му вреди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg