СИБАНК и ЕИФ подписват нови 200 млн. лева по плана Юнкер

1203
СИБАНК и ЕИФ подписват нови 200 млн. лева по плана Юнкер

СИБАНК и ЕИФ подписаха нови 200 млн. лева по програма COSME, финансирана от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), в рамките на плана Юнкер. Така общият портфейл на СИБАНК по програмата става 400 млн. лева, съобщават от пресцентъра на банката.

Настоящият договор е продължение на подписаното през 2015г. гаранционно споразумение по COSME между двете институции. Тогава СИБАНК стана първата банка в България участник по плана Юнкер.

Споразумението ще позволи на СИБАНК да предостави допълнителни 200 млн. лева под формата на кредити и банкови гаранции на българските МСП при благоприятни условия. Гаранционното покритие по COSME дава възможност за намаляване на изискваното от кредитополучателите обезпечение.


COSME е програмата на ЕС за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (МСП), която се осъществява в периода 2014-2020 г. с основна цел да стимулира предприемачите да развиват бизнеса си. Бюджетът за финансови инструменти по програмата е 1,3 млрд. евро.

„През октомври 2015г. СИБАНК стана първата банка в България, предлагаща кредити с гаранция COSME. Гордеем се от факта, че за малко повече от година след това, по програма COSME, сме финансирали близо 1000 сделки на МСП за над 190 млн. лева.”, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и Кънтри мениджър на KBC Груп за България.

„За нас подписването на нови 200 млн. лева по Плана Юнкер чрез програма COSME, освен символ на успешно партньорство между СИБАНК и ЕИФ, е и поредната възможност да продължим да подкрепяме българския малък и среден бизнес с финансиране при преференциални условия“, добави Андронов.

„Споразумението между СИБАНК и ЕИФ е поредното доказателство за дълготрайното партньорство между двете институции. Благодарение на Фонда можем да бъдем гъвкави и да предлагаме кредити и банкови гаранции при по-благоприятни условия на българските МСП. СИБАНК притежава солиден опит във финансирането на МСП, а днешното споразумение ще ни помогне да достигнем до още повече малки фирми, нуждаещи се от финансиране, защото ние винаги търсим  за клиентите си решения, изцяло съобразени с техните нужди“, допълни Франк Янсен, Изпълнителен директор на СИБАНК.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg