Спад в печалбата на банките към края на полугодието

1267
Спад в печалбата на банките към края на полугодието

© БНБ

Печалбата на банковата система у нас намалява с 14.61% на годишна база към края на първото полугодие на тази година. За първите 6 месеца на настоящата година, банките у нас са спечелили общо 660.4 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. За сравнение, през същия период на миналата 2016 година, трезорите у нас отчетоха печалба в размер на 773.4 млн. лева.

Тези резултати идват само месец след като, трезорите у нас записаха 5% ръст в печалбата си на годишна база. През разглеждания месец юни обаче, банките отчитат два пъти по-ниска месечна печалба спрямо същия месец на 2016 година. За сравнение, през юни тази година, системата е спечелила 134 млн. лева, докато през същия месец на миналата година, печалбата е била 271 млн. лева. Така намалението на печалбата към края на полугодието не се дължи на слабо представяне от страна на банките, а по-скоро на много силен шести месец през миналата година.

Родните банки отчитат приходи от такси и комисионни в размер на 557 млн. лева. Това е с 8.61% повече спрямо същия период на миналата година.


Приходите от лихви достигат 1.536 млрд. лева общо за системата към края на полугодието, като това е с 8.34% по-нисък резултат спрямо първите 6 месеца на 2016 година. Причина за този резултат са падащите лихви по кредитите и по-конкретно по жилищните заеми.

Понижението при лихвите по депозитите също намира отражение във финансовите резултати на банковата система. Разходите за лихви на банките намаляват с 25% на годишна база до 197 млн. лева към края на юни тази година. За сравнение, към края на първото полугодие на 2016 година, разходите за лихви са възлизали на 263.8 млн. лева.

Близо 5% ръст в печалбата на банковата системаПечалбата на банковата система от валутни разлики скача с впечатляващите 113% на годишна база

Печалбата в резултат на валутни курсови разлики продължава да набъбва с впечатляващ темп. За първите 6 месеца на тази година, банките са спечелили от курсови разлики 4 пъти повече спрямо същия период на миналата година. За сравнение, към края на юни печалбата от нетни курсови разлики достига цели 178.6 млн. лева, докато през същия период на миналата година тя е едва 43.4 млн. лева.

Активите на банковата система възлизат на 93.016 млрд. лева към края на полугодието, при 88.650 млрд. лева година по-рано.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg