Страната с най-високи данъци в света планира да ги намали

2394
Страната с най-високи данъци в света планира да ги намали

© Pixabay

Дания - страната с най-висока данъчна тежест в света, търси начин да се справи с недостига на работна ръка. За целта се планира намаляване на налозите в подкрепа на икономическия растеж.

„Трябва да е по-евтино човек да бъде датчанин”, посочи в изявление датският министър на финансите Кристиан Йенсен, предава CNN. Планира се свиване на осигурителните ставки за пенсия и данъците върху моторните превозни средства.  

Дания е държавата с най-високи данъци сред развитите страни спрямо БВП на глава от населението, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Средностатистическият датски работник е изправен пред нетна данъчна тежест в размер на 36% през 2016 г., което е значително по-високо от средното ниво за страните-членки на ОИСР, възлизащо на 25.5%.

Дания се радва на ниска безработица, която обаче върви ръка за ръка с липсата на достатъчно кадри. Датското правителство смята, че намаляването на данъчната тежест ще провокира повече хора да работят, което ще компенсира и недостига на работна ръка.

Главната цел е засилване на икономическия растеж, който записа едва 0.5% ръст през второто тримесечие на настоящата година.

„Окуражително е, че датското правителство планира намаляване на данъците, особено върху заетостта, тъй като проучванията показват, че датските фирми са изправени пред недостиг на работна ръка”, коментира Джесика Хиндс, икономист за Европа в Capital Economics.

Въпреки това, Хиндс предупреждава, че реформата може и да не донесе толкова големи ползи, колкото се очакват.        

Правителството планира да намали данъчната тежест на работниците с по-ниски доходи, като по този начин придаде по-голяма привлекателност на това човек да е нает, отколкото да е на социални помощи.

Паралелно с това ще бъде свит и размерът на пенсионните вноски в осигурителната система на страната. Предлага се и намаляване на налога върху регистрацията на превозни средства. Това ще намали разходите на притежателите на автомобили с 15 хил. крони (2 430 долара).

Пенсионирането след 70-годишна възраст може да е норма до 2050 г.Все още имате надежда, че ще успеете да се пенсионирате, преди да навършите 70 години?

Дания може и да е страната с най-високи данъци сред развитите държави, но това носи и големи обществени ползи за населението. Университетите в страната са безплатни, както средното образование и здравеопазването. Освен това, социалните пакети в Дания са повече от щедри.

За да бъде прокарана новата данъчна политика, управляващите ще имат нужда от подкрепата и на останалите партии в парламента.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg