Т. Буун Пикънс: Първият милиард е най-трудният

2134
Американският милиардер Томас Буун Пикънс търгува с големи числа. Много големи.

В книгата си “Първият милиард е най-трудният” той се позовава на списание Forbes, което оценява богатството му на 3 млрд. долара през 2007 г., когато е бил на 79 години, пише The Canadiаn Press.

Сега Пикънс иска да спести на САЩ стотици милиарди долари всяка година, като намали апетита на страната за вносен петрол, който му е заработил милиарди по време на неговата дълга кариера.

На 28-годишна възраст той основава Mesa Petroleum, която се превръща в една от най-големите независими петролни компании. Двамата му партньори влагат общо 2 500 долара, докато той получава половината дял в компанията само срещу запис на заповед на същата стойност. Осем години по-късно придобиват Hugoton - компания, която притежава голяма част от най-голямото поле за добив на природен газ в САЩ.

"След няколко седмици дейностите на Mesa Petroleum вдигат пазарната стойност на Hugoton от 77 млн. долара до рекордните 137 млн. долара“, според Пикънс, който вече върви към първия си милиард.

В книгата на Пикънс има много добри старомодни съвети като това да работиш здраво и да си в крак с новините. Има по-малко неща за производството на петрол, отколкото за сключването на дръзки големи сделки с акции и късчета хартия, които представляват милиони галони петрол.

За малкия инвеститор книгата на Пикънс не проследява дългата и изплъзваща се следа към този първи милиард. Той обаче настоява, че служителите на управленски длъжности, които сключват големите сделки, трябва да притежават значителни количества акции. Според него това би трябвало да ги мотивира да носят печалба на акционерите и на себе си.

Впоследствие Пикънс бива изключен от управлението на Pioneer, която е приемникът на Mesa. Преди това той е бил в компанията 40 години. След като напуска, Пикънс все още контролира пет от ключовите си служители, името Mesa, две от дъщерните компании и 5 млн. долара обезщетение, които той смята за нищожни, както и най-големия пакет от акции. Скоро след това Пикънс продава акциите си на най-високата възможна цена.

Pioneer има 900 млн. долара печалба в периода 1997-2007 г., по оценки на Пикънс, докато новата му компания BP Capital Management, е спечелила 8 млрд. между 2000 и 2007 г., без да има задължения.

"В седмицата преди да напусна Mesa, се подложих на колоноскопия, изнесох се от дома ми и подадох документи за развод“, казва Пикънс. Напускането на Mesa обаче e боляло най-много, според милиардера.

Ти Буун Пикънс се жени повторно, когато наближава 80-годишна възраст.

Откровенията на Пикънс за личния му живот се спират основно на новата му съпруга, която наема Боинг 737, за да спасява кучета по време на урагана Катрина и на съществения му принос във финансирането на спорта в Университета на Оклахома.

На 80-годишна възраст Пикънс работи над най-голямата сделка в живота си - проект за производство на енергия от вятъра. Според проекта инвеститорите ще вложат 10 млрд. долара и ще наемат почти 162 000 хектара земя в пет области в Тексас с очаквана възвращаемост от 15% на година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg