Танзания национализира диаманти за близо 30 млн. долара

1608
Танзания национализира диаманти за близо 30 млн. долара

© Pixabay

Танзания влезе в сериозна схватка с опериращата в страната компания за добив на диаманти Petra Diamonds.

В края на миналата седмица правителството на африканската страна обяви, че ще конфискува диаманти, добити от британската компания, а в началото на тази седмица стана ясно, че работата в една от мините на Petra Diamonds е спряна поради разследване от страна на властите.

Диамантите, които ще конфискува танзанийското правителство, се оценяват на 29.5 млн. долара, предава Reuters.

Повод за решението е обвинение, че британската компания не декларира реалната стойност на диамантите, които добива и изнася от Танзания.

Конкретната пратка е трябвало да бъде пратена до Антверпен, Белгия, преди да бъда задържана на международното летище в икономическата столица на страната Дар ес Салаам.

„Въпреки че Williamson Diamonds Ltd декларираха в своите документи, че стойността на диамантите е 14.798 млн. долара, нова оценка, извършена от държавни служители, сочи, че реалната стойност е 29.5 млн. долара”, се казва в изявление министърът на финансите и планирането на Танзания Филип Мпанго.

По думите му, сред всички легални действия, които ще бъдат предприети, се включва и национализация на конфискуваните диаманти.

Petra притежава 75% от Williamson Diamonds, като останалият дял от компанията се притежава от правителството на Танзания.

Освен национализацията, Мпанго е наредил стартирането на разследване на всички държавни служители, участвали в първоначалната оценка на диамантите.

Арестувани са служители на мината за диаманти и държавни кадри, участвали в дейността по износ на заловената пратка.

„Танзания губи над 46 млн. долара годишно от износ на диаманти, декларирани на по-ниска стойност през това летище”, коментира Мпанго.

Всичко това провокира преразглеждане на договорите с Petra Diamonds, както и разследване на целия сектор за добив на диаманти в Танзания.

Последното е част от фокуса на президента на страната Джон Магуфули, тъй като добивЪТ на диаманти оформя около 4% от БВП на Танзания.

Кои са 30-те най-бедни държави в светаПовечето от държавите в подреждането са под авторитарен режим, където корупцията стига до небесата

Една от парламентарните комисии в страната заяви през миналата седмица, че има "груби нередности" В начина, по който правителството на Танзания е разрешило участието му в Williamson Diamonds да намалее от първоначалните 50% до настоящите 25%.

Историята продължава и през настоящата седмица. Една от мините на Petra Diamonds е затворена поради „причини, свързани със здравето и сигурността”, предава Financial Times.

Събитията около Petra Diamonds наподобяват тези с компанията за добив на злато Acacia, която, също като Petra, е листната на лондонската фондова борса.

Acacia влезе в диспут с президента на страната Магуфули по сходни обвинения, свръзани с неправилно деклариране на златото, изнасяно от страната.

Ситуацията продължи 6 месеца, като накрая на Acacia бе връчена сметка за неплатени данъци в размер на 190 млрд. долара, или 4 пъти повече от БВП на Танзания.

През миналата седмица компанията за добив на злато обяви, че ще редуцира операциите си в една от ключовите си мини, тъй като е получила забрана за износ на непреработена златна руда.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg