Търговията с марихуана ощетява щатските данъкоплатци с 41.8 млрд. долара годишно

915
Търговията с марихуана ощетява щатските данъкоплатци с 41.8 млрд. долара годишно

Бизнесът с марихуана в САЩ генерира 113 млрд. долара всяка година и струва на данъкоплатците 41.8 млрд. долара годишно от разходи по преследване на нелегалната търговия и от загуби от неплатени данъци, се казва в изследването “Изгубени данъци и други разходи, свързани с търговията с марихуана”, цитирано от "Форбс".

Според резултатите от изследването около 25 милиона американци годишно употребяват около 14 тона марихуана.

Ако се позовем на правителствени данни, според които всяка година около 28.7% от БВП на страната постъпват в хазната под формата на данъци на федерално или местно ниво, излизат че тези 113 млрд. долара са могли да донесат на държавата данъци в размер на 31 млрд. долара.

Освен това, авторите на проучването добавят, че всяка година около 5.45% от арестите са по нарушения, свързани с марихуана. Като се има предвид, че годишните разходи на органите на реда възлизат на 193 млрд. долара, тези 5.54% представляват 10.7 млрд. долара разходи.

Ръководител на проучването е д-р Гетмън от George Mason University. То разкрива и друга любопитна статистика около употребата на наркотици в САЩ.

От 25 млн. души, употребяващи марихуана, едва 12.8 са над 18-годишна възраст, а от тях около 23% изпушват три или повече джойнта на ден. По това този бизнес прилича на алкохолния, където за повече от половината консумация са отговорни около 20% от потребителите на продукта.

Около 54.8% от децата на възраст между 12 и 17 години и 52.8% от възрастните над 35 години казват, че намирането на “трева” е лесно. За американците между 17 и 35 години цифрата е дори с 20% повече.

Що се отнася до продаващите наркотици, според доклад на правителството 3.2% от децата между 12 и 17 години и 6% от младежите между 18 и 24 години са продавали някога наркотици.

В момента деца купуват от други деца, като цената на опиата е сравнително достъпна за тях. При търговията с алкохол примерно няма такава структура заради легалния й статут. Легализирането на марихуаната би довело до по-голям контрол, казват в заключение авторите на проучването.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg