Тръмп ограничава студентските бригади в САЩ

1813
Тръмп ограничава студентските бригади в САЩ

© Pixabay

Администрацията на Доналд Тръмп планира значително свиване на програмата за сезонно наемане на чуждестранни студенти, предава The Wall Street Journal.

Програмата, позната у нас като „студентска бригада”, разчита на визата J-1, за да наема краткосрочно чуждестранни студенти за работа в САЩ.

Плановете на американския президент идват в тон на доктрината „Америка на първо място” и опитите му да защити работните места на гражданите на САЩ.

За целта Тръмп прави сериозен преглед на имигрантското законодателство в страната, като изглежда ред дойде и на елементи на J-1 визата.

Правителството засега няма намерение да ограничава образователния обмен по линия на J-1, а само този, отговарящ за наемането на студенти и чуждестранни домашни помощници на принципа au pair (домашен помощник чуждeнец, който работи за семейство - домакин и живее в дома като част от него), пише изданието.     

Критиците на J-1 програмата твърдят, че тя създава сериозна конкуренция на местните работници, които са принудени да се състезават с чуждестранни студенти за сезонните работни места.

Застъпниците за обменната програма вадят в нейна защита тезата, че тя създава предпоставки за културен обмен на територията на САЩ.

Докато J-1 програмата разполага с официален статут и не може да бъде прекратена просто така, то нейните подпрограми, като au pair наемането, се администрират от отделни администрации, които могат да бъдат закривани, независимо от основната програма. 

Ограничаване на обменната програмата може и да не се наложи в прекия смисъл на твърдението, а да бъде въведено чрез допълнителни изисквания към кандидатите за J-1 виза.

Феноменът Тръмп – добри резултати, нисък рейтингНиска безработица, високо потребителско доверие и растящ капиталов пазар обикновено носят след себе си добър президентски рейтинг - не и за Тръмп

Сезонното наемане на чуждестранни студенти е доста популярна практика в САЩ, която съществува от около 50 години.

Американските работодатели получават данъчни облекчения, под формата на освобождаване от осигуровки върху възнаграждението на трудещия се и прочее. Последното стимулира наемането на чуждестранни младежи вместо на местни кадри, било то и за работни позиции с ярко сезонен характер и ниско заплащане.

Според някои анализатори, J-1 визата се ползва като един от основните канали за емиграция в САЩ, като има редица случаи хората, влезли в страната по програмата за културен обмен, да остават след срока на визата си.

Новата идея на администрацията на Тръмп е само поредна стъпка към затягане на имиграционния контрол в страната с цел защита на трудовия пазар в САЩ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg