Тръмп с нова забрана за влизане в САЩ за гражданите на 8 страни

4162
Тръмп с нова забрана за влизане в САЩ за гражданите на 8 страни

© Pixabay

Кабинетът на Доналд Тръмп обяви нова забрана за пътуване, според която падат множество визи за влизане в САЩ конкретно за гражданите на 8 страни.  

Този ход идва след противоречивите идеи на американския президент да забрани достъпа до страната на гражданите на 6 мюсюлмански държави, като новото издание на рестрикциите реално представлява същата политика с леко променен състав на посочените страни.

Новите забрани отменят множество категории визи за работа, имиграция или образование в САЩ за гражданите на Сирия, Северна Корея, Либия, Чад, Сомалия, Иран и Йемен. Към тези 7 страни се добавя и Венецуела, като рестрикциите обаче ще важат само за официални лица от тази страна, предава Financial Times.

„Предприехме действия за защита и сигурност на американския народ, като създаваме минимален праг на сигурността за влизане в САЩ”, казва Тръмп в изявлението на Белия дом.

„Не можем да си позволим да продължим провалените политики от миналото, които представляват неприемлива заплаха за нашата страна”, посочва президентът в официалното изявление.

Активисти, занимаващи се със защита на човешките права, веднага осъдиха решението на Белия дом. „Добавянето на две немюсюлмански страни (Северна Корея и Венецуела) не променя измеренията на новата забрана на Тръмп... Политиката продължава да бъде ксенофобска и противоконституционна”, казва Захра Билу от Съвета за американо-ислямски отношения.  

Ванита Гупта, президент на Конференцията за лидерство по граждански и човешки права, посочва: „Няма значение колко пъти администрацията се опитва да го преопакова и продаде, забраната на президента Тръмп за пътуване на мюсюлмани остава омразна, дискриминационна и ксенофобска. Добавянето на Северна Корея и Венецуела не прави новите рестрикции по-различни от забрана за мюсюлмани”, казва Гупта.

От Белия дом посочват, че новата забрана влиза в сила от 18 октомври тази година. По този начин, за първи път в историята на САЩ, се създават „минимални изисквания за международно съдтрудничество в подкрепа на визовото и имиграционно проучване” за хора, които искат да влязат в страната.

Чрез новите мерки на Тръмп гражданите на Чад, Иран, Либия, Йемен и Сомалия няма да могат да получават виза за работа и образование в САЩ. Допуска се издаването на визи единствено за кратък неимигрантски престой на територията на страната.

Според Белия дом, новите правила се базират на „приети международни норми, най-добрите практики и експертни оценки относно минималната информация, от която САЩ се нуждае, за да потвърди идентичността на пътниците, да предотврати измами и да гарантира, че хората не представляват заплаха за националната или за обществената сигурност".

САЩ и Сирия единствени извън Парижкото споразумение за климатаОчаква се Никарагуа да се присъедни към споразумението

Американските власти посочват, че някои страни, поставени под натиск, вече са подобрили сигурността, вграждайки чипове в паспортите на гражданите си, докато други са отказали подобна мярка.

Илейн Дюк, действащ секретар по вътрешната сигурност на САЩ, е изготвила и изпратила до Белия дом на 15 септември доклад за страните, които не отговарят на американските стандарти за проверка на идентичността на пътниците. 

Нейните препоръки идват след 20-дневен период на оценка на процедурите за сигурност на отделните страни и след още 50 дни в опити да накарат тези страни да променят стандартите си по искане на САЩ.

Така в новата версия на старата забрана Судан се превръща в единствената страна, която отпада от първоначалния списък с рестрикции. Кабинетът на Тръмп намира Ирак за страна, която също не спазва стандартите, но засега няма да влиза в обхвата на забраните поради „близки отношения на сътрудничество” между двете държави.

Федералните съдилища в САЩ вече веднъж замразиха плана за огрничаване на пътуванията, представен от Тръмп още в първата му седмица като президент.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg