Тръмп с нова забрана за влизане в САЩ за гражданите на 8 страни

4247
Тръмп с нова забрана за влизане в САЩ за гражданите на 8 страни

© Pixabay

Кабинетът на Доналд Тръмп обяви нова забрана за пътуване, според която падат множество визи за влизане в САЩ конкретно за гражданите на 8 страни.  

Този ход идва след противоречивите идеи на американския президент да забрани достъпа до страната на гражданите на 6 мюсюлмански държави, като новото издание на рестрикциите реално представлява същата политика с леко променен състав на посочените страни.

Новите забрани отменят множество категории визи за работа, имиграция или образование в САЩ за гражданите на Сирия, Северна Корея, Либия, Чад, Сомалия, Иран и Йемен. Към тези 7 страни се добавя и Венецуела, като рестрикциите обаче ще важат само за официални лица от тази страна, предава Financial Times.

„Предприехме действия за защита и сигурност на американския народ, като създаваме минимален праг на сигурността за влизане в САЩ”, казва Тръмп в изявлението на Белия дом.

„Не можем да си позволим да продължим провалените политики от миналото, които представляват неприемлива заплаха за нашата страна”, посочва президентът в официалното изявление.

Активисти, занимаващи се със защита на човешките права, веднага осъдиха решението на Белия дом. „Добавянето на две немюсюлмански страни (Северна Корея и Венецуела) не променя измеренията на новата забрана на Тръмп... Политиката продължава да бъде ксенофобска и противоконституционна”, казва Захра Билу от Съвета за американо-ислямски отношения.  

Ванита Гупта, президент на Конференцията за лидерство по граждански и човешки права, посочва: „Няма значение колко пъти администрацията се опитва да го преопакова и продаде, забраната на президента Тръмп за пътуване на мюсюлмани остава омразна, дискриминационна и ксенофобска. Добавянето на Северна Корея и Венецуела не прави новите рестрикции по-различни от забрана за мюсюлмани”, казва Гупта.

От Белия дом посочват, че новата забрана влиза в сила от 18 октомври тази година. По този начин, за първи път в историята на САЩ, се създават „минимални изисквания за международно съдтрудничество в подкрепа на визовото и имиграционно проучване” за хора, които искат да влязат в страната.

Чрез новите мерки на Тръмп гражданите на Чад, Иран, Либия, Йемен и Сомалия няма да могат да получават виза за работа и образование в САЩ. Допуска се издаването на визи единствено за кратък неимигрантски престой на територията на страната.

Според Белия дом, новите правила се базират на „приети международни норми, най-добрите практики и експертни оценки относно минималната информация, от която САЩ се нуждае, за да потвърди идентичността на пътниците, да предотврати измами и да гарантира, че хората не представляват заплаха за националната или за обществената сигурност".

САЩ и Сирия единствени извън Парижкото споразумение за климатаОчаква се Никарагуа да се присъедни към споразумението

Американските власти посочват, че някои страни, поставени под натиск, вече са подобрили сигурността, вграждайки чипове в паспортите на гражданите си, докато други са отказали подобна мярка.

Илейн Дюк, действащ секретар по вътрешната сигурност на САЩ, е изготвила и изпратила до Белия дом на 15 септември доклад за страните, които не отговарят на американските стандарти за проверка на идентичността на пътниците. 

Нейните препоръки идват след 20-дневен период на оценка на процедурите за сигурност на отделните страни и след още 50 дни в опити да накарат тези страни да променят стандартите си по искане на САЩ.

Така в новата версия на старата забрана Судан се превръща в единствената страна, която отпада от първоначалния списък с рестрикции. Кабинетът на Тръмп намира Ирак за страна, която също не спазва стандартите, но засега няма да влиза в обхвата на забраните поради „близки отношения на сътрудничество” между двете държави.

Федералните съдилища в САЩ вече веднъж замразиха плана за огрничаване на пътуванията, представен от Тръмп още в първата му седмица като президент.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...