Трябва ли да оставяме бакшиш?

2676
Трябва ли да оставяме бакшиш?

В САЩ това на практика е задължително. Обслужващият персонал в страната (като сервитьори и др.) получава традиционно много ниски, на места символични заплати, а основен източник на доходите са бакшишите от клиента.

Минималното заплащане за час според закона в страната е 6.50 долара, но служителите на позиции, на които се дават бакшиши, получават средно 2.13 долара на час, а останалото се очаква от клиента. Според много американци е нормално хората да си плащат за обслужването, но според други, работодателите злоупотребяват с това и плащат възможно най-малко на работниците си, като прехвърлят отговорността на потребителите. Практиката е станала дотолкова широко разпространена, че вече дори и в повечето закусвални, бензиностанции, магазинчета и т. н. до касиера е напълно нормално да има касичка с надпис „бакшиши, моля“.

В Европа бакшишът се възприема като знак за това, че си доволен от услугата. Обслужващият персонал получава заплати, нормални за въпросната сфера, а бакшишът се дава по преценка на клиента.

В Япония такова нещо като бакшиш не съществува. Японските туристи в чужбина не могат да разберат как така на сметката им ще пише примерно 30$, а те трябва да оставят с няколко повече. Според разбиранията в страната този, който трябва да плаща директно на персонала, е неговият работодател, а всичко, което клиента дължи, трябва да бъде регламентирано в сметката.

Да приемем, че сте решили да дадете бакшиш, идва въпросът, колко би трябвало да оставим?

В България, както знаем, населението не е особено платежоспособно и за много хора самата сметка е предостатъчен разход.

В САЩ за нормално (което не винаги значи добро) се считат 15-20% от сметката. Например за сметка от 34.85 долара в ресторант, повечето хора ще оставят 42 долара, докато много българи ще го закръглят на 35 долара, а сервитьорката би чакала японците да си търсят 85 цента из портмонето, ако трябва и десет минути, защото на тях и през ум няма да им мине да оставят повече.

Плаща се допълнително не само в ресторант, а и за всякакъв друг тип обслужване - камериерки, фризьорки, шофьори на такси, портиери и на кой ли още не.

Американския сайт msn.com обобщава адекватните суми, които би трябвало да се оставят в страната за различен тип услуги:

Сервитьори – 15-20% от сметката
Барман – 1-2$ на поръчка, или 20% от сметката
Рум сервиз – 15-20% от сметката
За паркиране на кола – плащате 2-3$ на служителя, когато си тръгвате
Шофьор на такси – 15% от сметката, плюс допълнително 2 долара, ако имате тежки чанти
Пиколо – 2$ за да ви спре такси, 2$ на чанта, ако ви качва багажа
Камериерка – 2$ за всяка вечер от престоя ви
Служител на летището, който помага с багаж – 2$ на чанта
Фризьор, маникюрист, козметик – 15-20%
Доставка на храна – 10-15% от сметката, като не може да дадете по-малко от 2$, а според някои и това е смешно.

Според msn.com това са размерите на „нормалните“ или по-скоро „минималните“ бакшиши. Ако сте изключително доволни от услугата се подразбира, че ще оставите повече.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg