Каква е ползата от редовната консумация на сладко – това обясниха японски учени от университета Керин.

Както е известно, сладоледът е любим продукт на деца и възрастни не само през лятото, но и целогодишно. През топлите месеци обаче най-често го ядем, тъй като ни е топло.

Оказа се, че лакомството не само е вкусно, но е и полезно за човешкия организъм.

Японските учени са установили, че яденето на сладолед въздейства благоприятно върху главния мозък, активирайки работата му.

За експеримента изследователите от университета в Керин, Япония, поканват доброволци. Те били помолени всеки ден в продължение на определено време да си купуват сладолед сутрин. Това е един доста уникален експеримент, който удивил дори учените.

Оказало се, че редовната консумация на сладолед на закуска стимулира развитието на умствените способности при хората и подобрява интелекта. По думите на изследователите, този продукт стимулира активната дейност на главния мозък, подобрявайки когнитивните ни способности.

Това било установено чрез доброволците, които след закуската – т.е. изяждането на сладоледа, пристъпвали към изпълнение на тестови задачи, с които учените определили степента на мозъчна активност.