"Умните пари" смятат, че акциите и облигациите са скъпи

1602

На база на последните движения на индексите - нагоре, на пръв поглед изглежда, че доверието се връща на пазара. Широкият S&P 500 е само на около три процента от историческия си връх, а петролът поскъпва и дава повод за оптимизъм.
 
Високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долар, друг барометър за склонността към риск на инвеститорите, също повишават стойността си.
 
Според последното изследване на инвестициите на фонд мениджърите обаче, направено от Bank of America-Merrill Lynch, големите инвестиционни фондове, или известни още като „умните пари“, намаляват рисковите си експозиции и увеличават кешовите си запаси през последните седмици.
 
Изследването е направено на база на очакванията на 200 водещи портфолио мениджъри, управляващи сумарни активи на стойност 600 милиарда долара. Малка, но влиятелна група инвеститори.
 
Изразените опасения през април ясно се демонстрират от графиката по-долу. Тя сочи промяната в позициите на мениждърите в индивидуалните класове активи през изминалия месец. 
 
Въпреки повишението в цените на рисковите активи за този период, мениджърите са се насочили основно към сравнително по-сигурния сектор на потребителски стоки и кеш през април.
 
Определено той не е добър месец и за японските акции - инвеститорите са станали нетни продавачи на този пазар за първи път от декември на 2012 година, според данни на BAML.
 
В същото време кешовите експозиции са се повиши до 5.4% спрямо 5.1% през март. Това са нива, асоциирани с периоди на кризи и „изключване на риска“.
 
Частично зад тези действия на мениджърите се крие изразеното мнение, че ръстът в акциите и облигациите през март и април ги е направил надценени. 
 
Ето и част от действията на водещите портфолио мениджъри:
 
20% от анкетираните са намалили дългите си позиции в долари, това е една от най-масовите сделки в момента. 
 
Според 82% от анкетираните световна рецесия в рамките на следващите 12 месеца е малко вероятна.
 
Очакванията за инфлацията продължават да се подобряват, като те са при най-високото им ниво от девет месеца. 
 
Според 54% от анкетираните Фед ще повиши лихвите на два пъти през тази година спрямо 41% на подобно мнение през март.
 
Според 27% тази година ще видим само едно повишение на лихвите с 25 базисни пункта, докато едва 9% смятат, че Фед ще повиши лихвите три пъти тази година. 
 
Около 21% от специалистите смятат, че провал на монетарната политика е най-голямата заплаха за пазара, или най-голям процент сред тях. Като втора най-голяма pаплаха за пазарите, посочено от 19% от анкетиранитеq се сочи потенциалното излизанe нd Великобритания от границите на ЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg