В. Горанов: Ще влезем в еврозоната с тиха дипломация

1258
В. Горанов: Ще влезем в еврозоната с тиха дипломация

© МФ

„Ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС - еврозоната и банковия съюз. Разбира се, усилията в тази насока ще продължат по начина, по който считаме, че е правилно - с тиха дипломация и убеждаване на нашите партньори, че сме готови да станем част от европейската финансова инфраструктура." Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на предаването на поста от служебния министър на финансите Кирил Ананиев.

Министър Горанов посочи, че работата в Министерството на финансите продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство. „В документа за 2017 - 2021 г. запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет.”, каза Горанов. 

Министърът на финансите отбеляза, че пред него и екипа му предстои обичайната за графика на министерството работа, както и доста нови задачи, като например активна роля в подобряване на административните регулации и намаляване на бюрокрацията. „Инициатива, върху която със свежи сили ще положим целенасочени усилия, е намаляване на плащанията в брой и акцентиране върху безналичните плащания от страна на администрацията", обясни той. „Консерватизмът и финансовата стабилност ще продължат да бъдат неотклонни цели на финансовия министър. През последните няколко години сме показали, че с този екип можем да отстояваме финансовата и фискална стабилност на държавата", добави Горанов.

В отговор на въпрос за очаквани изменения на дефицита във връзка с поетите ангажименти за увеличаване на минималната пенсия и заплатите на учителите, финансовият министър уточни, че съгласно предоставените от служебния му колега отчети фискалната цел за дефицита за 2017 г. не е застрашена и предвидените мерки няма да доведат до прекрояването й. „Умерен оптимист съм, че ако продължим добрата работа на приходните агенции заедно с правоохранителните органи, ще успеем да постигнем и по-нисък от планирания дефицит. Икономическият растеж е нещо, което трябва да се стремим да ускоряваме, прогнозите ни от есента на 2016 г. са консервативни и аз очаквам по-голям от предвидения растеж", обяви той. По отношение на дълговата политика министърът изрази надеждата си да продължи поддържането на балансирани бюджети, държавата да има достатъчно ликвидни буфери и да не се поема самоцелно нов дълг, но ако все пак такова се наложи, то да единствено за финансиране на дефицити, които правителството си е поставило за цел да намаляват всяка година.

Бюджетът на излишък от 1.6 млрд. леваНа база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към месец април 2017 г. да бъде положително в размер на 1.601 млрд. лв

Министър Горанов потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри, като уточни, че третият му заместник предстои да бъде определен.

От своя страна Кирил Ананиев пожела на министъра пълен, успешен и ефективен мандат. Той представи накратко резултатите от действията и инициативите в МФ, с които се е осигурила приемственост в ежедневната оперативна дейност, както и изпълнение на задачите, възложени на служебния кабинет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...