В Иран недоволстват от поскъпването на бензина до 0.16 лв. за литър

1042
В Иран недоволстват от поскъпването на бензина до 0.16 лв. за литър

Иран, който харчи годишно 5 млрд. долара за внос на бензин в страната, изненадващо повиши цената на горивото с 25% по бензиностанциите.

Въпреки че решението на правителството свари шофьорите неподготвени, след седмици на спекулации относно подобни действия цената на литър бензин в богатата на петрол страна все още остава при ниво от 1000 ирански риала, или 0.42 щ. д за галон (3.78 литра).

Изчислена въз основа на курса на долара спрямо лева към момента цената на бензина в Иран възлиза на едва близо 0.16 лв. за литър, така че едва ли шофьорите в страната имат много основание да се оплакват.

Действието на "повишението" в цената на бензина в страната идват на фона на опитите за ограничаване на потреблението на бензин, което нараства лавинообразно на фона на ниските му цени, предопределени от значителните правителствени субсидии.

Въпреки че страната е с вторите най-големи в света запаси на петрол и природен газ, там се внася близо 45% от потребявания бензин.

Повишението в цената на бензина с 25% "шокира" превозвачите и доведе до бурно недоволство, особено сред средите на таксиметровите шофьори, свикнали на неикономически обосновани ниски цени на горивото в страната.

От тук нататък шофьорите ще могат да зареждат единствено срещу смарт карти, чрез които ще се води статистика за тяхното потребление и ще се предопределят по-нататъшните правителствени действия.

Действието на правителството за изненадващо повишение на цените на бензина се предопределят от желанието му да не се спекулира с това и да се достигне до опити за набавяне на запаси от шофьорите на по-ниски цени.

През последните пет години средното потребление на бензин в страната се е повишавало с 10% годишно, според наскорошно изследване на МВФ.

Ако потреблението продължава да се повишава със същите темпове, анализатори прогнозират, че на страната няма да й остава петрол за износ, като цялото му добивано количество ще трябва да се преработва, за да задоволи нуждите от бензин.

Субсидирането пречи свободният пазар на горива в Иран да определя цените на бензина и натоварва бюджета на страната, коментират специалисти от CNNMoney.com.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg