В Китай са се откривали по 450 000 сметки на ден за търговия с ЦК през изминалата седмица

578
В Китай са се откривали по 450 000 сметки на ден за търговия с ЦК през изминалата седмица

Китайските индекси се повишиха до нови рекордни стойности. Широкият индекс CSI 300, който е и най-повишаващия се в света индекс отбеляза ръст от 78.98 пункта, или 1.6% до ниво от 5 051.69 пункта. Това бе и първото прекрачване на психологическото ниво от 5000 пункта от индекса.

Сред най-повишаващите се компании бяха строителните, като на пазара се появиха спекулации, че бурното развитие на пазара на недвижими имоти в четвъртата по големина световна икономика ще устои на повишаващите се в страната лихви.

До голяма степен ръстът на китайските индекси продължава да се предопределя от бума на откриващите се сметки за търговия с акции от страна на гражданите на страната.
През изминалата седмица средно на ден са се откривали 450 000 сметки за търговия с ценни книжа, което е над три пъти повече в сравение със средната им стойност от 120 000 нови акаунти на ден през юли.

Повишената ликвидност е съдействала за ръста от 13% на индекса CSI 300 през настоящия месец, който е и най-добрепредставящия се индекс в базата на финансовото издание Вloomberg.

Вчера Централната Банка на страната повиши равнището на лихвите в страната в усилията си да "охлади" нагорещената китайска икономика и инфлацията.

Лихвите бяха повишени с 0.18 прецентни пункта до ниво от 7.02% на годишна база, в сила от днес, като тези по депозитите бяха повишени с 0.27 процентни пункта до 3.6%.

На фона на инфлацията от над 5% обаче, лихвите по депозитите не успяват да се представят като разумна алтернатива пред инвестициите на фондовите борси за гражданите, които ежедневно слушат за новите рекорди постигани от родните им индекси.

Индексът Shanghai Composite Index, който следи изменението в акциите на най-големите китайски компании отбеляза повишение от 0.5% до ниво от 4 980.07 пункта, докато по-малкия такъв - Shenzhen Composite Index добави 1.7% към стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg