В Сан Франциско вече мислят как да облагат роботите с данъци

2926
В Сан Франциско вече мислят как да облагат роботите с данъци

© Pixabay

Технологичната индустрия остана доста озадачена, когато финансовият министър в кабинета на Тръмп каза по-рано през тази година, че заплахата роботи да отнемат работните места на хората, „дори не е в полезрението ни”. 

Появяват се все повече доказателства, че роботите и изкуственият интелект могат да разместят значително трудовия пазар в САЩ през следващите няколко десетилетия. Доста по-скоро от прогнозите на финансовия министър Стивън Мнучин, който предвижда, че подобно нещо може да се случи в диапазон от „50 до 100 години”.  

В Сан Франциско, където роботи вече доставят храна и правят лате в МОЛ-а, един политик работи, за да е сигурен, че градът ще осъществи необходимите промени.


Общинският съветник Джейн Ким проучва възможностите за облагане с данъци на роботите като решение, което да ограничи икономическите вреди, които машините могат да нанесат. 

Идеята е компаниите, които използват роботи за дейности, които преди са били извършвани от хора, да плащат данък на града. 

Събраните средства от данъка ще могат да се използват за преквалифициране на хора, загубили работата си, или за финансиране на инициативи, свързани с базовия доход в града. 

Ким - една от 11 общински съветници в Сан Франциско, е разговаряла с технологични лидери, работнически организации и експерти по публична администрация с надеждата да формира работна група, която да проучи начините за имплементация на „данък робот”. 

Ако това се случи, Сан Франциско ще стане първият град в света, прокарал подобен данък, след като европейските законотворци отхвърлиха подобно предложение през февруари тази година, пише weforum.org.

„Ние мислим, че автоматизирането на труда може да е един от по-големите, или дори най-голямия политически въпрос, пред който ще се изправим не през следващите 50 до 100 година, както казва Мнучин, а пред идните от 5 до 10 години. Смятам, че е нужно правителството да предприеме промени, преди това да се случи”, казва Джейн Ким пред businessinsider.com.  

Ким се запознава с концепцията за облагане на роботите с данъци от интервю на основателя на Microsoft Бил Гейтс, който предлага въвеждането именно на подобна политика.

Ким започнала да чува за навлизането на роботи в ежедневието все повече и повече – в хотелите, болниците, дори в бара до тях, и започнала да се притеснява, че машините могат да разтворят ножицата между бедни и богати дори повече.

Ново проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC) посочва, че приблизително 38% от работните позиции в САЩ мога да изчезнат поради автоматизацията до 2030 г. Позициите, които са репетативни и не изискват човешка намеса, като правенето на бургери или доставянето на стоки, ще бъдат първите, които ще бъдат заети от роботи, за сметка на хората.

Това ще засегна първо хората с ниски доходи, предвижда Ким.

Сан Франциско изпъква с едно от най-големите неравенства по отношение на доходите в САЩ, по данни на Brookings Institute. Сам Алтман, президент на стартъп инкубатора Y Combinator, предвижда, че автоматизацията ще донесе промяна в икономиката, подобна на индустриалната или земеделската революции, като ще станем свидетели на огромна промяна в човешките професии в рамките на много кратък срок.

Когато Ким слуша технологичните работници да говорят за автоматизация, по думите й, те често обръщат нещата откъм позитивната им страна. „Няма да се налага никой да работи в McDonald’s вече”, казали й те.

По думите на Ким, автоматизацията ще доведе до натрупване на голямо богатство сред много малък кръг от хора. „Въпросът е какво можем да направим с това богатство, натрупано от малък кръг хора”, казва Ким.

„Данък робот” може да даде възможности на Сан Франциско да канализира тези средства във фонд, който да подпомага хората с ниски доходи.

Данъкът може също така да служи за осъществяването на експерименти по отношение на универсалния базов доход.

Това не е първият път,  в който се предлага облагане на роботите с данък в САЩ. През 1940 г. сенатор предлага налог върху машините, като превенция за безработицата, която могат да донесат,

След като Бил Гейтс съживи идеята за „данък робот”, някои коментатори предприеха онлайн протест.

Робот ще търгува на пазарите въз основа на туитовете на ТръмпС цел да разучи по-добре преобладаващо автоматизираната търговия на Уолстрийт, екип от медийната компания NPR е създал собствен бот, който да търгува на борсата.

Повечето технологични лидери запазиха мълчание по въпроса. Изпълнителният директор на стартъпа за роботи Savioke, чиито машини доставят чисти кърпи и кафе в хотели в региона, сравни данъка с „глоба за иновации”. Улрих Щпийсхофер от европейската компания ABB Group също атакува предложението в интервю пред CNBC.

„Облагането на роботиката е толкова умно, като да облагаш софтуера”, казва той.

Ким дава да се разбере, че все още е в начална фаза в оформянето на работна група, която ще разработи възможните решения по отношение на автоматизацията. Така че Сан Франциско е далеч от внедряването на новия данък.

„Мисля, че е важно да разглеждаме този въпрос тук в града, тъй като сме в центъра на технологичната революция. Имаме достъп до много учени, изследователи и технологични компании, което може да ни помогне да обмислим въпроса”, казва Ким.

„И защо не? Във Вашингтон не мислят за това”, добавя Ким. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg