В Япония се възражда една древна традиция

24148
В Япония се възражда една древна традиция

© pixabay.com

Към днешна дата броят на японците над 65-годишна възраст е по-голям, отколкото когато и да било преди в историята на страната.

Преди столетия в Япония е съществувала традиция, наречена „убасуте“, което в превод означава „отказ от старците“.

Бедните хора, които не могат да изхранват престарелите си роднини, ги водели в планината и ги оставяли да умрат от глад. И така през 21 век, на фона на икономическа ситуация в страната и демографския проблем, обичаят убасуте започва да се възражда.

Разбира се, днешните японци не водят старите си роднини по планински склонове, а ги изпращат в болници и благотворителни учреждения, където ги оставят на произвола на съдбата.

„Има много хора, които имат неголям доход, живеещи в крайна бедност, за които грижата за немощните старци е непосилно тегло“, казва социалният работник Таканори Фуджита. По думите му тези хора смятат за срамно да помолят за помощ.

През последното десетилетие японската икономика е подложена на сурови изпитания. Много са гражданите на възраст 80,90 и 100 години. В същото време раждаемостта се понижава.

Като резултат постоянно се  намалява процента на работоспособното население, което плаща данъци и осигуровки.

Икономисти дори наричат ситуацията „демографска бомба със закъснител“.

Тя води след себе си до ред странични ефекти.

Например зачестили са случаи на „смърт от преработването“, когато изтощени служители умират от инфаркт или инсулт на работното си място или се самоубиват, тъй като не могат да понесат голямото емоционално и физическо напрежение.

Възраждането на случаите на отказ от престарели роднини говори за още един страничен ефект от тази бомба със закъснител.

Фуджита работи в префектура Сайтама, където, по думите му, за година се регистрират около 10 изоставени възрастни хора. Следователно из цялата страната броят им нараства до няколкостотин.

За съжаление тенденцията в близко бъдеще няма да загуби популярност. Напротив.

Над 1 млн. чужденци вече работят в Япония Броят на чуждестранните работници в Япония надмина 1 милион за първи път през миналата година, сочат правителствените данни

През 2016 г. възрастните хора в Япония са съставлявали 26,7% от 127-милионното население. Показателно е, че от 2011 година се отчита по-голямо търсене на памперси за възрастни, отколкото за деца. 

Някои благотворителни организации в Япония се опитват да насочат практиката за изоставяне на възрастни роднини в друга насока – по-цивилизована.

За целта те ги поставят на места „кутии за възрастни“. Там японците могат да оставят възрастния човек, от който искат да се избавят.

Намерените в кутиите биват отправяни впоследствие към местни домове за възрастни хора, където за тях се полагат грижи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg