Важни изследвания пазят бременната от опасни вируси

2663
Важни изследвания пазят бременната от опасни вируси

Заразяването на бременната жена с различни вируси води до по-висока майчина и неонатална заболяемост и в някои случаи до смъртност. В Медицински център Медкрос, освен изследванията, които са по програма „Майчино здравеопазване”, финансирана от Националната здравна каса и включващи по-голямата част от вирусологичните изследвания, се извършват и допълнителни такива.

Това е важно, особено при съмнение за контакт с вируси, предизвикващи инфекциозни заболявания. Към тях са вискочувствителни както развиващите се ембриони, така и новородените. Като актуален пример може да послужи нововъзникналата епидемия в Латинска Америка с вируса Зика.

Заразяването може да се случи по време на  време на раждане на детето, при преминаването му през инфектираната маточна шийка или при контакт с инфектирани майчини секрети. А след раждане заразяването може да се случи при кърмене, при контакт със секретите или замърсени ръце на обслужващия персонал, близки на детето, при инвазивните процедури в родовата ситуация или по време на следродовите грижи.

Като цяло вирусните заболявания, които намират място в акушерството и гинекологията, се проявяват под формата на различни клинични симптоми, които невинаги са лесни за разпознаване. От значение за правилно поставена диагноза са събраните данни от други заразени членове на семейството, рисковото сексуално поведение, по-млада възраст на настъпване на сексуалната активност, както и по-големия брой сексуални партньори.

Винаги когато става въпрос за бременни, новородени или имунодефицитни пациенти, е нужно клиничните прояви на вирусното заболяване да бъдат лабораторно потвърдени.

С кръвните тестове се доказват антителата, образували се като защита на организма. А самите вирусни инфекции се доказват най-точно с методи на молекулярната биология под формата на ДНК тестове. Тези изследвания доказват вируса директно в изпратения клиничен материал.

Такива изследвания се извършват в К-ЛАБ – лабораторията, с която Медкрос работи по отношение на някои вирусологични изследвания – като например HPVs - Човешките папиломни вируси. Те са причинители на най-разпространената полово вирусна инфекция в света. Те са и основната причина за развитие на рак на маточната шийка.

Въпреки широкото разпространение на HPV обаче, в огромната си част промените, които предизвикват тези вируси, са доброкачествени - само около 0.1% от случаите прогресират към рак. При около 70% от хората, които са имали сексуален контакт със заразен партньор, гениталните брадавици се развиват в период от няколко седмици до 5-6 месеца след контакта.

Заразяване на новородените може да се получи от инфектираните гениталии на майката. В този случай инфекцията се проявява в първите месеци след раждането, обикновено в областта на гърлото (фарингеални или ларингеална папиломатоза). Развитието на генитални брадавици при деца в по-късен период обикновено се свързва с преминаване на вирусите през плацентата по време на бременността.

Сред някои от по-често срещаните вирусни заболявания, опасни при бременност е рубеолата. Смята се, че 80% от аномалиите,възникващи в хода на бременността се дължат на този вид инфекция. Опасна е за бременни жени, които като деца не са прекарали рубеола или не са имунизирани с живата рубеолна ваксина.

Заболяването се предава по въздушно-капков път и може да доведе до аборти, преждевременно и мъртво раждане или различни малформации.

Варицелата също може да е причина за аборт при заболяване по време на бременност. Опасността за плода е особено голяма в първите три месеца.

Особено опасен за бременните жени е цитомегаловирусът. След рубеолата цитомегалията се счита за втората по честота причина за аборт. Инфекцията се предава на плода през плацентата или по време на раждането, а след това –  чрез кърмата.

С генитален херпес най-често заразяването става при сексуален или близък интимен контакт с партньор с активна инфекция - пресен обрив. При новородените от заразени майки, основните поражения са в областа на черния дроб, очите или кожата.

Вирусът на човешкия имунен дефицит - СПИН, може да премине плацентата, но заразяването може да стане и по време на раждане. В цервикалния и вагиналния секрет на повечето от заразените майки се съдържа инфекциозен вирус.

Веднага след раждането детето може да бъде заразено от майчиното мляко, както и от замърсените инструменти и кръвни продукти. Прогнозата е лоша - 70% от децата не оцеляват повече от година. Важно е предварително изследване на бременните жени в първите месеци и при данни на инфекция се препоръчва терапевтичен аборт.

Хепатитните B и C вируси могат да заразят плода при хронично носителство на бременната жена. По-често това става по време на раждането, поради което е препоръчително секцио. Майчиното мляко не е заразно.

Вероятността за инфектиране на детето чрез замърсени инструменти или манипулации с кръвни продукти остава висока. Бременните могат да си позволят сексуални контакти с партьори, носители на HBV и HCV, само с предпазни средства, но по-добре да ги избягват.

По авторски материал на д-р Николай Кълвачев, Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „К-ЛАБ”

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg