Великите инвеститори: Бенджамин Греъм

1883
Великите инвеститори: Бенджамин Греъм

Бенджамин Греъм е роден в Лондон, а пристига в САЩ заедно със семейството си през 1885 г., когато е едва на една година. Израства в Манхатън и Бруклин, Ню Йорк. Баща му умира когато той е на деветгодишна възраст и за семейството му започват тежки времена. От тогава е и стремежът му да постигне максимална финансова сигурност, съпътствал го през целия му живот.

През 1914 година завършва Колумбийския университет и веднага след това започва работа на Уол Стрийт във фирмата Newburger, Henderson & Loeb като куриер. Постепенно се издига и през 1920 г. вече е партньор.

През 1926 г. Греъм стартира инвестиционен бизнес в сътрудничество с Джером Нюмън и започва да изнася лекции по финанси в Колумбийския университет, дейност, която продължава до пенсионирането си през 1956 г. Според слухове, личните средства на Греъм били изядени в крахът на фондовата борса през 1929 г., но съвместната му фирма с Нюмън оцеляла и постепенно стъпила на краката си.

През този период Греам натрупва доста опит и знания и през 1934 г. той става един от съавторите на един дебел учебник наречен Security Analysis, който днес се счита за една от класиките в жанра. През следващите години партньорството Греъм-Нюмън просперира и постига средна годишна възвращаемост от 17% до края на дейността си през 1956 г.

Morningstar разказва как през 1984 г. Уорън Бъфет се връща в Колумбийския университет, за да изнесе реч по случай петдесетгодишнината от публикацията на Security Analysis. По време на речта той представя своята собствена инвестиционна история както и тази на Руан, Нап и Шлос (други трима прочути инвеститори, също учили в Колумбийския университет).

Бъфет посочва, че в портфолиото на всички тях има голямо разнообразие на ценни книжа, а единственото нещо, което е едно и също е, че неизменно следват инвестиционните принципи на Греъм.

Трудно е да се опише инвестиционния стил на Греъм в няколко изречения или параграфи. По-полезно би било да се прочете неговата книга "Интелигентният инвеститор".

Накратко, според Греъм всяка инвестиция би трябвало да струва повече, отколкото инвеститорът би платил за нея. Той вярва в така наречения фундаментален анализ.
Това, което прави е да търси компании със силен баланс или малко задължения, маржин на приходи, по-висок от средния и изобилие от пари в брой.

Греъм измисля термина „маржин на сигурността“, с който описва своята формула за издирване на подценени компании, чиито акции са само временно на лоши позиции, но фундаменталните фактори, при които са добри в дългосрочен план. Маржинът на сигурността на дадена инвестиция е разликата между цената, която трябва да се заплати и "вътрешната" й стойност. Колкото по-голяма е тази разлика, толкова по-добра е инвестицията.

Греъм също така вярвал в това, че пазарните цени не са реални. Той обича да казва, че цените винаги ще се променят, а това, което добрият инвеститор прави е да се възползва от тези колебания – когато цените падат рязко, да купува разумно, а когато рязко се повишават, да продава разумно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg