Вие сте новият шеф! А сега какво?

867
Вие сте новият шеф! А сега какво?

Работили сте здраво, допринесли сте много за успеха на фирмата и най-накрая идва повишението. Вече сте шеф.

Но след празничната вечеря и поздравленията от колегите идва един труден момент – вие нямате опит и не знаете какво да правите в новата ситуация.

Почти всичките знания, натрупани до момента, са излишни и не ви вършат особена работа на новата позиция. А няма към кого да се обърнете за съвет – вие сте шефът.

В този случай списание “Money” ви предлага три правила, до които други като вас са достигнали, след като са се оказали в същата ситуация. Въведете ги в действие веднага и се придържайте към тях.

1. Не се сприятелявайте

Дръжте се добре, но знайте къде е границата. Ако сте добър и справедлив шеф това ще мотивира вашите подчинени да бъдат лоялни и продуктивни.

Но това не означава, че сте приятели. Вие сте шеф, а останалите са ви подчинени. Вашата работа не е да ги карате да се чувстват щастливи, а да ги ръководите и да свършите дадена работа добре.

Много хора си казват, че те ще управляват по различен начин, че няма да бъдат традиционният шеф. Докато разберат, че това е невъзможно, минава ценно време, хаби се прекалено много енергия, а накрая винаги има обидени. Затова списанието съветва - не повтаряйте грешките им, започнете работа с ясното съзнание: това са бизнес отношения, в които едни са подчинени, а други са ръководители и точка по въпроса.

2. Оставете служителите си да свършат това, което се изисква от тях

Когато и вие сте бил обикновен служител, най-вероятно сте бил прецизен, точен и изпълнителен. Но това, което преди е било ваше задължение, сега е задължение на вашите подчинени, а не на вас. Така че оставете ги те да го свършат.

Поставете им ясни цели, направете план, ако трябва, окуражете ги да ви питат, ако има проблеми, но ги оставете да свършат работата сами.

Това е въпрос на доверие. Един мениджър трябва да вярва в способностите на своите хора. Ако се опитвате да вършите работата заедно с тях това, което най-вероятно ще се случи е, че вашите подчинени ще се чувстват несигурни и поради тази причина няма да могат да дадат 100% от себе си.

Добре е да сте осведомени за тяхната работа - периодично провеждайте срещи и обсъждайте проектите, но самото им изпълнение не е ваша работа.

3. Добрият шеф е невидим.

Изкуството на управлението е в това да се дистанцирате от работния процес. Вместо служителите да се чудят какво да направят, за да зарадват шефа, те трябва да мислят какво да направят, за да процъфтява компанията.

Добрият ръководител оформя целите и изискванията си в писмена форма, която се раздава на съответните служители, за да не бъде необходимо той да ги наставлява непрекъснато. Така той може да насочи вниманието си към по-важни неща, което в крайна сметка е работата на един шеф.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg