"Витоша ски": Дано няма човешки жертви заради старите лифтове

1459

За да се разреши окончателно въпроса с лифтовете на Витоша, пречеше протокола от 15 юни 2011 г., подписан от протестиращия Тома Белев, който по онова време е директор на ПП „Витоша“. Това каза в студиото на bTV представителят на „Витоша ски“ адвокат Петър Петров. Рекетът, на който е било подложено дружеството, е включвало искане да бъде учреден сервитут.

Това е невъзможно без Подробен устройствен план, припомни Петров. Той е зациклил, тъй като липсва екологична оценка. Стига се и до още по-голям абсурд – „Витоша ски“, които са собственици и са купили съоръженията, е трябвало да плащат наем за земята, на която са построени сградите.

Петров припомни, че дори е създадена комисия, която да прецени с колко е била ощетена държавата, след като не е плащан наем за земята под сградите. Защо еколозите не протестират срещу замърсяването на въздуха, а срещу най-екологичния транспорт, какъвто са лифтовете, попита Петров.

Очевидно пречим на някого, убеден е представителят на „Витоша ски“. Основната теза на еколозите не беше да се защити околната среда, затова адвокатът им дори каза, че законът трябва да бъде такъв, че да отблъсква инвеститорите. Има икономически интереси на ски учителите, каза Петров и даде за пример процъфтяването на незаконните строежи в района.

През последните години са вдигнати три строежа без екологична оценка или разрешение за строеж. Това са ски учители, които имат интерес от запазване на статуквото. „Витоша ски“ е изпратило сигнал, по което е образувано производство в КЗК за едно ски училище, което е декларирало, че е обучило 5000 деца.

Официално обучението струва 2200 лв. Това означава, че те са събрали приход от 1.1 млн. лв. Училището обаче е декларирало за цялата година приход от 187 000 лв. Затова е сезирана НАП, които трябва да извършат своята проверка, категоричен е адвокат Петров.

Пред bТV зам.-изпълнителният директор на Агенция по горите Красимир Каменов потвърди, че частен инвеститор не може да изгради нови стълбове за лифтове, тъй като няма процедура за изключване на територията от държавния горски фонд. Адвокат Петров обясни, че в България съществуват четири примера за зимни курорти - в Банско, където е изключителна държавна собственост, но не се изисква изключване от държавния горски фонд.

В Боровец и Пампорово съоръженията са изградени съответно в частна общинска, а в частна държавна собственост. Остава Витоша, където не може да се направи нищо, тъй като подмяната на новите стълбове е невъзможна заради рестриктивния Закон за горите, каза Петров.

По отношение на готовността на лифтовете, Ваньо Бояджиев, който оглавява дирекцията за контрол на съоръженията, съобщи, че на първи юни вече е направен преглед на драгалевския лифт. Установено е, че техническото състояние е добро и трябва само да се прочисти трасето от храсти, заяви той.

Този лифт е е построен през 1956 г., а втората част след Бай Кръстю е строен през 1968 г. През октомври е правен също преглед, въпреки че лифтът не е работил. На 31 май е направен преглед и на лифта в Симеоново. Според Ваньо Бояджиев не е необходим нов преглед, тъй като поддържащата фирма на „Витоша ски“ ще премине по трасето, за да се направи ново обследване.

Според адвокат Петър Петров обаче не може едно съоръжение да се поддържа безкрайно. „Дано да няма човешки жертви. Рано или късно, след една, пет или 10 години, тези съоръжения ще излязат от строя и затова не трябва да чакаме времето, когато няма резервни части“, убеден е Петров.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg