Вижте как ще се казва новата банка след сливането на ОББ и СИБАНК

27236
Вижте как ще се казва новата банка след сливането на ОББ и СИБАНК

Сливането на СИБАНК и Обединена Българска Банка ще роди нова обединена финансова институция, чиито бранд ще обедини по нещо и от двете банки. Името на слятата банка ще остане ОББ, като графичното изображение на бранда ще комбинира и настоящото лого на СИБАНК, което всъщност е запазеният знак на собственика на банката - KBC. Това стана ясно днес на специална пресконференция организирана от KBC Груп и проведена в София.

Пресконференцията се състоя ден след като сделката по придобиване на ОББ от страна на KBC Груп, собственик на СИБАНК и ДЗИ у нас, бе финализирана. Стойността на придобиването възлиза на 610 млн. евро, като освен ОББ, предмет на сделката са още седем финансови компании, от портфолиото на ОББ.


Първоначално двете банки – СИБАНК и ОББ ще продължат да оперират като отделни институции. Сливането им ще стане плавно, като се очаква това да се случи най-рано след 6 месеца, обясни Петър Андронов, Кънтри мениджър на KBC Груп за България. Именно Андронов ще поеме постовете Главен изпълнителен директор и Председател на  Управителния съвет на ОББ, като ще съвместява двете си нови позиции в ОББ с вече заеманите от него ръководни позиции в СИБАНК.

По думите на Андронов, за клиентите на двете банки няма да настъпят никакви промени породени от сливането и не се налага те да предприемат никаква действия в резултат на сделката. Все пак банкерът, посочи, че в даден момент услугите и продуктите на двете банки ще минат през ревизия, за да се изберат най-добрите от тях, които да останат в портфолиото на слятата финансова институция.

На въпрос на Profit.bg “Дали KBC Груп планира придобиване и на други банки в България“, Петър Андронов даде да се разбере, че подобни ходове не са залегнали в плановете на групата. "Оставаме фокусирани върху това, което правим. Мисля, че мястото на KBC в България вече е доста видимо“, каза Андронов. По думите му, KBC вече е инвестирала 1.3 млрд. евро по придобиването на бизнесите си у нас – СИБАНК, ДЗИ и сега ОББ.

KBC финализира сделката по придобиване на ОББОбединена българска банка вече е собственост на KBC. Сделката по придобиването на ОББ и Интерлийз от страна на KBC е била финализирана вчера срещу сумата от 610 млн. евро

Решението за новият управленски състав и структура на ОББ е било взето днес на първо Общо събрание на банката след придобиването й от белгийската банково-застрахователна група. Така ОББ ще премине от едностепенна към двустепенна управленска структура. Избраните членове на надзорния съвет на ОББ са Люк Попелиер, който ще бъде председател на Надзорния съвет, и членовете Вилем Хютинг и Кристин Ван Рейсенгем. Тримата съставляват и Надзорния съвет на другата банка в групата на KBC – СИБАНК. В състава на новия управителен съвет на ОББ влизат още Кристоф Де Мил, Изпълнителен директор Финанси; Франк Янсен, Изпълнителен директор. Корпоративно банкиране и МСП; Светла Георгиева, Изпълнителен директор Риск, Теодор Маринов, Изпълнителен директор Реструктуриране и управление на кредитите; Ивайло Матеев, Изпълнителен директор Операции.   

В резултат на сливането между СИБАНК и ОББ, би следвало новата обединена банка да се превърне в третата най-голяма у нас по размер на активите.

С приключване на сделката KBC Груп става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги. Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества) в Групата влизат още ОББ, Интерлийз (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и 60% от ОББ Метлайф. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg