Вижте с колко нарасна средната заплата за година

1116
Вижте с колко нарасна средната заплата за година

© Pixabay

Средната брутна работна заплата е нараснала с 9.9% на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Така за посочения период средното брутно възнаграждение в България достига 1 040 лева, което означава, че средната нетна (без осигуровки и удръжки) заплата у нас възлиза на 815 лева.

Средната стойност на брутното възнаграждение се формира от средна заплата за април от 1 060 лева, за май – 1 035 лева и за юни – 1027 лева.

Намалението на средното възнаграждение през посочените месеци се дължи на летния сезон, който се характеризира с голям ръст на сезонните работни места, които обикновено не са от най-добре заплатените. Това се потвърждава и от данните на НСИ.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2017 г. нарастват с 63.4 хил., или с 2.8%, спрямо края на март 2017 г. и достигат 2.34 милиона души, като спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 44.9%, „Култура, спорт и развлечения”- с 11.9%, и „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7.3%, уточняват от статистическия институт. 

През второто тримесечие най-голям ръст в заплатата на годишна база се отчита в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 16.0%, „Административни и спомагателни дейности” - с 13.4%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 13.2%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование” - с 3.0%

Вижте колко са милионерите в БългарияУ нас няма богаташи с над 1 млрд. щатски долара. Няма и да има през следващото десетилетие

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2017 г. са:

  • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” - 2 306 лева
  • „Финансови и застрахователни дейности” - 1 815 лева
  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 769 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

  • „Хотелиерство и ресторантьорство” - 635 лева
  • „Други дейности” - 714 лева
  • „Строителство” - 796 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства с 8.1%, а в частния - с 10.6%.

Интересно е, че средната заплата в частния сектор у нас е по-ниска от тази в обществения – съответно 1036 лева срещу 1054 лева средно брутно на месец.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg