Време е алчността на борсата да бъде заменена от разума

973

Спадът на фондовите пазари е нещо напълно нормално особено след дълги и продължителни повишения. Този феномен е известен, под наименованието корекция и се случва, случвал се е и със сигурност ще продължава да се случва и в бъдеще на всички нормални, та дори и на "ненормалните" пазари.

По своята същност това е един напълно естествен природен феномен, или ефекта на "падащата вълна". Всяка вълна в своята история се заражда, набира скорост, развива се и в един момент пада, за да даде място на следващата такава, която може дори да бъде по-висока от предходната.

Това определено може да се екстраполира и върху финансовите пазари. Всеки пазар се заражда и се развива.

При нормални условия и добра регулация обаче, пазарите не изчезват, а узряват. В своето развитие и по своята същност на тях се търгуват "очаквания", очаквания за развитието на икономиката, за развитието на сектора за развитието на компанията.

Наблюдавания спад на родната борса, който за някои по-нови инвеститори е нещо страшно, е напълно нормално и широко наблюдавано явление в останалия икономически свят.

В зависимост от икономическия цикъл, в който се намира световната икономика и движени от глобални и локални фактори, финансовите пазари се движат, като вълни.

Всяко силно повишение обикновено се следва от корекция, различна по своята продължителност и дълбочина в зависимост от средносрочния тренд.

Ако се обърнете към техническия анализ, който е базиран на миналото, то там има редица теории и "точни" методи за определяне на времевите хоризонти на различните вълни, очакваните им височини, както и начини за определяне на техните понижения и докъде ще стигнат те.

И макар всичко това да изглежда на пръв поглед добре, дори и голяма част от техническите анализатори ще си признаят, че всъщност техническия анализ не може с точност да определи какво всъщност ще се случи.

Той е един начин да се начертаят бъдещите варианти за развитието на индексите, като най-грубо казано им се придава някаква вероятност да се случат.

Един технически анализатор никога няма да каже какво точно ще се случи, а ще ви очертае бедещите възможности.

Но да се върнем на родния пазар. След като мисля, че на всички е ясно, че той все още не е достатъчно зрял, за да се поддава на технически анализ (за щастие), за бъдещата му посока може да се "гадае" само въз основа на фундаментални фактори.

Спадът на който сме свидетели за родните индекси е притеснителен за инвеститорите не толкова защото е някакъв икономически феномен, а по-скоро защото е новост за неговото развитие.

Главозамайващите ръстове на индексите през последните години и особено през изминалата такава, както и "разглезването" на инвеститорите в каквото и да инвестират да реализират значителна доходност, са притеснителните неща.

Основното притиснение е бързата и коренната промяна в психиката на инвеститорите, от краен позитивизъм до краен песимизъм и то в рамките на едва няколко месеца.

Когато всичко вървеше нормално (в случая при нас нагоре), инвеститорите с усмивка предричаха, че всичко ще продължава да си върви така, като когато трябваше да избират позиция очаквана доходност от 30-40%, рядко им спираше вниманието върху себе си.

След наблюдаваната корекция обаче, все по-често чувам около себе си коментари от рода на "закривам всичко", "всичко ще пада" и т.н.

Както каза един мой познат "когато по улицата започна да слушам разговори за борсата, значи е време да излизаш от пазара". Последният обаче, чу подобни разговори и не излезе, а сега на дневен ред е "ех защо не.....". Всъщност отговорът е прост алчност и страх. При досегашния развой на борсата алчността бе добър съветник и възнаграждаваше инвеститорите. Това разбира се не означава, че времето за страх е дошло, напротив идва времето на разума и професионализма.

Паниката в никакъв случай не е добър съветник. Какъв по-добър момент да си сверите часовника и очакванията си с излизането на годишните резултати на компаниите. Съсредоточете вниманието си не само върху тези за годината, но и за четвъртото тримесечие.

Сравняването му със същото на миналата година, ще дойде да ви подскаже, дали компаниите продължават да постигат ускорени темпове на растеж, очакванията за които бяха и в основата на ръста в цените им през последната година. Когато към това добавите и факта, че голяма част от "сините чипове" регистрираха корекция през последните три месеца, може да се окаже, че нещата далеч не са чак толкова зле.

Прегледайте отблизо резултатите на компаниите от портфейла Ви, както и новините за тях излизали през последните месеци, добре е задълбочен анализ да направите и на наблюдаваните от Вас позиции, с потенциал да влязат в портфейла ви.

Преструктурирайте портфейла си, ако не сте доволни от някои, или дайте тежест на други, които са надминали очакванията Ви.

Най-важното е да си поставите средносрочни и реалистични цели за бъдещата си доходност и да не забравяте, че е важен резултатът Ви за по-дълъг период от време. Моментни разочарования не бива да ви обезкуражават, или да Ви подтикват към панически действия.

Особено с пълна сила важи съвета за срочността на инвестицията за непрофесионалните инвеститори поверили средствата си на инвестиционни фондове.

Един прост пример в това отношение. Примерно щатските диверсифицирани фондове са отбелязали доходност от 10% за един по-дълъг период от време, да кажем 15 години. Моментен спад, понижение от три месеца носи отрицателна доходност за инвестиралите във връхната точка от примерно 15-20%.

Панически разпродажби биха донесли за хората и особено за дългосрочните инвеститори "кеширане на загубата", както и опасността от това да излязат на върха и да влязат на дъното. Както се казва изводите си ги правете сами.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg