Втори дубъл на БФБ: Не четири, а три компании влизат в SOFIX

978
Втори дубъл на БФБ: Не четири, а три компании влизат в SOFIX

Не четири, а три дружества ще бъдат изключени от базата на индекса SOFIX, като на тяхно място ще влязат емисиите на други три компании.

Това стана ясно днес, след като от БФБ-София съобщиха за допусната грешка в алгоритъма, пресмятащ медианната стойност на седмичния оборот във връзка с класирането на емисиите, които влизат и излизат от базата на индекса на сините чипове.

Така, според последната информация от страна на фондовата борса, от базата на SOFIX излизат емисиите на Алкомет, Холдинг Варна и Индустриален Капитал Ходлинг.

На тяхно място в базата на индекса влизат емисиите на Сирма Груп Холдинг, Доверие Обединен Холдинг и Индустриален Холдинг България.

Според вчерашното съобщение на БФБ-София, изпадащите дружества бяха четири – горепосочените плюс Неохим, а сред емисиите, влизащи в състава на SOFIX, бе посочена и тази на Трейс груп холд.

Четири дружества влизат в състава на SOFIXРешенията за промяна в базата на всички индекси влизат в сила, считано от 18.09.2017 г.

Така емисията на Неохим ще остане в базата на SOFIX, докато тази на Трейс груп холд няма да бъде включена в състава на основния индекс на родната фондова борса.  

Решенията за промяна в базата на SOFIX влизат в сила, считано от 18.09.2017 г.

“БФБ-София се извинява за причиненото неудобство”, добавят от фондовата борса. 

Поради грешката, БФБ-София спря временно търговията с емисиите акции, издадени от Неохим и Трейс груп холд от 12:47 часа до края на днешната търговска сесия.

„Мярката бе предприета с цел недопускане на по-нататъшно сключване на сделки с горните две емисии въз основа на погрешна информация за предстоящите промени в SOFIX съгласно предходно оповестена информация. Търговията с двете компании ще бъде възстановена, считано от 11.09.2017 г.

Ръководството на борсата отново се извинява за допуснатата грешка, като ще разгледа евентуални претенции за претърпени вреди от страна на борсови членове и техни клиенти, сключили сделки на 08.09.2017 г. до момента на спиране на търговията с двете компании”, пише в съобщението.

До спирането на търговията позицията на Трейс груп холд бе предмет на 45 сделки за общо 16 100 лота, оформяйки оборот от 80 хил. лева. Книжата на дружеството записаха ръст от 6.44%, до 5.109 лева за лот.

20 сделки пък бяха реализирани за 12 480 лота от емисията на Неохим. В резултат на търговията бе записан оборот от 627 хил. лева, а книжата на компанията поскъпнаха с 5.77%, до 54.999 лева за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg