Югоизточният район е отличник по нови работни места

1088
Югоизточният район е отличник по нови работни места

© Pixabay

Югоизточният район в България е единственият, в който заетостта на населението на възраст между 15 и 64 г. отчита ръст във всички области през 2016 г. Област Бургас отчита своеобразен рекорд по отношение на средногодишния коефициент на заетост, който достига до 63.6% към края на 2016 г.

Експанзията обхваща и по-малки общини, като като Камено и Айтос, в които коефициентът на безработица (по данни на АЗ) през 2016 г. спада под 10%.  Това сочи анализ на „Институт за пазарна икономика“, изготвен на база данните на НСИ и Агенция по заетостта. 

Според анализа, данните за развитието на пазара на труда в другите три области (Сливен, Стара Загора и Ямбол) също са положителни, като Ямбол задминава, а Сливен наближава предкризисното ниво на заетост. Пазарът на труда в област Стара Загора продължава да бъде разпокъсан, като в две от общините - Казанлък и Стара Загора, безработицата е под 5%, а в Раднево и Гълъбово – под 10%.

Ситуацията в общини като Мъглиж, Николаево, Гурково и Братя Даскалови остава кризисна, като в някои от тях безработицата дори е над нивата от 2011 г., сочи анализът. 

През 2016 г. заетостта спада във всички области на Северозападна България, като най-голям е спадът в областите Ловеч (2.2 пр. п), Видин (1.8 пр. п) и Плевен (1.7 пр. п). Докато във Видин и Плевен тенденциите през последните години са по-скоро положителни, то в другите три области (и особено Враца), последствията от кризата са ясно видими и заетостта остава далеч от предкризисните нива. 

Добрев: По-високи инвестиции неминуемо ще се отразят на доходитеГЕРБ е идентифицирала три основни проблема пред развитието на икономиката и смятаме, че с тяхното решаване ще успеем да постигнем икономически растеж от 4-5%. Това каза в интервю за Novini.bg и Profit.bg

Заетостта в област Велико Търново запазва нивото си от миналата година (65%), което е и най-високата стойност за целия период след 2003 г. Заетите в областта намаляват през последните тримесечия, но остават над 100 хиляди души, въпреки спада на населението на областта. Заетостта в Габрово също остава сравнително висока, макар да не е достигнала нивата от 2008 и 2009 г.

Всички области в Североизточния район на страната, с изключение на Варна, отбелязват ръст на заетостта през 2015 и 2016 г., като в Добрич и Шумен тя достига рекордните съответно 62.6% и 61.2%.

Изминалата 2016 г. може да бъде отчетена като „нулева” по отношение на заетостта в Южния централен район на страната. Заетостта в областите Пловдив и Смолян се стабилизира на нивата от 2015 г., но продължава да е с около 1 процентен пункт по-ниска от пика през 2008 г.

Въпреки че очакваме средногодишният брой на заетите в столицата да отбележи нов рекорд, постепенното увеличаване на броя на населението води до това, че столицата все още не е достигнала предкризисния си коефициент на заетост (73.9% през 2008 г.). Именно София (столица) обаче е основният двигател на процеса на създаване на работни места на национално ниво през 2016 г., сочи анализът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg