Южна Корея забрани ICO, Япония регулира борсите за криптовалути

2139
Южна Корея забрани ICO, Япония регулира борсите за криптовалути

© Pixabay

Финансовият регулатор на Южна Корея ще забрани набирането на средства чрез първично предлагане на нови дигитални активи (ICO). Това се случва близо месец, след като Китай въведе сходна регулация.

Комисията по финансови услуги в Южна Корея обяви, че ICO процедурите ще бъдат забранени, тъй като търговията с виртуални валути трябва да бъде стриктно контролирана и следена, предава CNBC. 

„Набирането на средства чрез ICO изглежда набира скорост по света и нашата оценка е, че в това се случва все повече и в Южна Корея”, посочва регулаторът в изявление след среща с представители на финансово министерство и данъчните в азиатската страна.


Новата регулация ще налага сурови наказания на финансовите институции или всеки, които е замесен в ICO процедура, се посочва в съобщението, без да се дава яснота за размера и начина на прилагане на санкциите.

Решението за забрана на първичното публично предлагане на дигитални активи, като метод за набиране на инвестиции, идва в момент, в който все повече се засилват притесненията от евентуални измами.

Освен в Китай, където забраната вече е в сила, САЩ също обмисля какво да прави с бурно развиващия се пазар на криптовалути. Причината за това е същата – евентуални измами и пране на пари.

Съобщението на южнокорейския регулатор не бива да се приема като потвърждение, че търговията с криптовалути е официална част от финансовата система на страната. Това, че засега тя остава незасегната, за сметка на ICO процедурите, все още не означава нищо.

Регулаторът ще продължи да следи криптопазара в търсене на допълнителни регулации, ако такива се налагат, добавят от институцията.

Откакто съществува ICO моделът за набиране на средства, най-различни компании по света са успели да наберат финансиране за общо 2.3 млрд. долара. Огромна част от тази сума е нарбана през последните 12 месеца.

източник: coindesk

Паралелно с това, в Япония борсите за търговия с виртуални валути вече подлежат на лицензиране. Вече 11 онлайн борси са получили разрешително, докато в страната има и 12 борси с отказан лиценз и прекратена дейност.

17 молби за разрешително пък понастоящем все още се преглеждат до издаване на крайното решение, съобщиха от японската Агенция за финансови услуги, предава CoinDesk. За да получат лиценз, борсите в Япония трябва да отговарят на завишени изисквания по отношение на сигурността.

Офшорният остров Ман с широко отворени врати за ICO ентусиастиДокато Китай въведе забрана на ICO, други страни по света търсят начин да привлекат подобни бизнес модели

Всичко това идва да покаже, че криптовалутите все някога ще попаднат под определена регулация, тъй като понастоящем те не подлежат на почти никакъв контрол от страна на националните правителства.

източик: coindesk

Въпреки новините, цената на най-популярната криптовалута - биткойн, записва повишение през последните дни. Към момента на публикуване на материала биткойнът се търгува срещу 4 202.42 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg