Защо Америка се разпада?

1093
Защо Америка се разпада?

„Спад на фондовите пазари“, „Миньори са заклещени в мина в Юта“, „Наводнение в метрото в Ню Йорк“, „ Мост се срути в Минесота“ - такива са заглавията в американската преса в последно време. Възможно ли е това да са водещите новини на държавата - световен лидер, пита списание Fortune.

В книгата "Atlas Shrugged", която в САЩ е почти втора по популярност след Библията, Айн Ранд разказва за обществото, което се разпада, защото елитът (в случая социалистите) не позволява на пазара да функционира. След това серия фатални пътни катастрофи създават паника сред гражданите.

Не се ли случва същото в САЩ в момента, пита Fortune - през ден пресата съобщава за някой инцидент, който няма нищо общо с климатичните условия, а с човешка грешка.

Чашата преля след случая с Ню Орлиънс и дигите, които не удържаха на урагана Катрина. Оказа се, че не само силата на урагана е причина за разрушенията, а и лошото строителство, за което все повече се говори в Америка. Разследванията разкриха тревожни данни за лоша строителна работа и още по-лоша поддръжка – факт е, че дигите поддържани от частни фирми са удържали, а тези, за които е отговаряла държавата - не.

Миналата седмица имаше наводнение в метрото в Ню Йорк – третото за последните седем месеца. В Минесота се срути цял мост – може ли такова голямо съоръжение просто да падне един ден?

Според списание Fortune случващото се в страната много прилича на версия на "Atlas Shrugged", в която алчните капиталисти, управляващи държавата, се интересуват само от яхтите и десетте си вили в курорти по целия свят, а инфраструктурата на страна остава занемарена.

Разходите по инфраструктура са едно от малкото неща, за които президентът Буш реагира адекватно, се казва в коментара. Той критикува Конгреса за това, че предпочита да се занимава с неща, които са по-интересни за публиката (като цените на бензина), а не обръща внимание на по-скучни, рутинни, но пък много по-важни неща като подръжката на инфраструктурата.

Според него вниманието на политиците свършва в онзи хубав момент, в който някой разрязва панделка и открива нов проект, но никой не се интересува от подръжката му след това.

Почитателите на книгата на Ранд имат решение – да се приватизира всичко. Никой мост няма да падне, ако го поддържа частна компания с цел печалба. Техните опоненти обаче твърдят, че някои неща просто не могат да бъдат поверени на пазара. Ами ако на компанията се наложи да намали разходите, като спре работата само за да-три дни?

Нещо подобно се случи с имотния пазар. Кредиторите настояваха да се одобри отпускането на заеми без подробно обследване на документацията, т. е. доходите на клиента. Тези заеми станаха много популярни и какво се случи – хората масово не успяват да си изплатят къщите и банките им ги вземат.

Днес цените на акциите на строителните компании и кредиторите се сриват все по-надолу и така им се пада, казват много американци.

Това, от което Америка има нужда, е правителство, което да функционира по-добре, казва в заключение Fortune и тогава страната ще се съвземе, както винаги го е правила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...