Защо Facebook следи прекъсването на достъпа до интернет по света?

2713
Защо Facebook следи прекъсването на достъпа до интернет по света?

© Pixabay

Интернет не разполага с шалтер за изключване. Въпреки че е интересно да си представяме как чрез натискането на голямо червено копче можем да изключим интернет нявсякъде по света, нещата са доста по-сложни.

Понастоящем е възможно хора, корпорации и правителства да изключват някои части на интернет. Съществуват форми на блокиране на национално ниво като в  Египет и Габон по време на политически вълнения или в Индия по време на изпитите, полагани от учениците в страната. Facebook следи тези моменти на прекъсване. За целта социалната мрежа ползва помощта както на международен мониторинг така и на обикновенните потребители по земята. 

Тази тенденция е стартирана от Мат Пералт, ръководител на глобалната политика на Facebook. Причината за анализиране на проблемите с връзката се явяват протестите в Египет, когато достъпът до световната мрежа бе филтриран от властите. През следващите няколко години той забелязал, че интернет блокажите все още се случват с определена честота, но в по-малък мащаб.

"Чувствахме, че тези явления не получават вниманието, което заслужават", казва Пералт, цитиран от CNN. "По този повод работим с един куп организации, за да се опитаме да насочим вниманието към този въпрос.", посочва той.

Казусът не засяга единствено достъпа до социалната мрежа. През 2015 година прекъсванията на интернет са довели до загуби в размер на 2.4 млрд. щатски долара, сочи доклад на Brookings.

Можете да мислите за интернет като нещо, което има три различни слоя: действителната инфраструктура, която захранва мрежата – кабели и сателити, протокол, който включва неща като хостването и доставянето на услугата, и приложенията като Facebook, разчитащи на гореспоменатите фактори. 

Facebook би се радвал да даде 20 млрд. долара за SnapFacebook с удоволствие би придобил Snap, ако акциите на най-новата публична компания в технологичния сектор на САЩ паднат до цена от 14 долар за брой, смята анализаторът на FBN Securities Шелби Сейрафи.

Всеки един от трите слоя отговаря за различни неща и правителствата могат да ги третират по различен начин, обяснява Пералт. Така например доставчик на интернет може да спре услугата си за дадена страна или правителството може да ограничи достъпа до Facebook или WhatsApp. В Китай са блокирани различни видове съдържание, включително Facebook, Twitter и New York Times. В Габон пък властите ограничават достъпа до мрежата през нощта.

Facebook си сътрудничи с организации като Global Network Initiative, за да проследява тези „затъмнения” и да ги прави по-широко достояние. 4 от 5 потребители на социалната мрежа, намиращи се извън САЩ, реално могат да бъдат повлияни от тези блокажи. Конкретно за Facebook осъзнаването къде се случват подобни неща е по-скоро добре за техния бизнес.

През миналата 2016 година достъпът до Facebook, WhatsApp или Instagram е бил прекъсван най-малко 48 пъти, като това включва както целенасочени блокажи, така и проблеми, засягащи целия интернет, посочват от Facebook. В момента компанията следи прекъсване на достъпа до световната мрежа в Камерун, което продължава вече цели 50 дни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg